Από το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκαν χιλιάδες στελέχη που έχτισαν καριέρες, έζησαν χρόνια δόξης και τιμής απολαμβάνοντας την εξουσία και τους καρπούς της. Πολλοί χάθηκαν στην πορεία, άλλοι μετακόμισαν είτε στην πολιτική είτε σε διαφορετικούς δρόμους αλλά πάντως κάτι πήραν. Η ιστορία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι γεμάτη θριάμβους και προδοσίες από ανθρώπους που περισσότερο τιμήθηκαν και λιγότερο τίμησαν αυτή την πορεία. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα διαδρομών και πολιτικών ζυμώσεων υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που είχαν μια κάπως διαφορετική σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τους θρύλους του.

Μια από αυτές τις διαφορετικές περιπτώσεις ήταν και παραμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μπήκε στο κόμμα πλάι στον Ανδρέα σε μια δύσκολη στιγμή για τον ιδρυτή και πολλές αβεβαιότητες για το πολιτικό του μέλλον. Στην καταιγίδα της περιόδου 1989-1992 ακόμη και παραδοσιακοί φίλοι και συνοδοιπόροι του Παπανδρέου τον εγκατέλειπαν νύχτα με δηλητηριώδη υπονοούμενα όταν δεν τον χλεύαζαν δημοσίως. Ο νέος αλλά γεννημένος ώριμος Βενιζέλος μπήκε στο κόμμα και προσέθεσε σπάνια υπεραξία κερδίζοντας με ευκολία ό,τι ήθελε στην πολιτική του πορεία, αλλά όχι πάντα στον σωστό χρόνο, ενίοτε και με δική του ευθύνη. Η άνεσή του στους πολιτικούς χειρισμούς και η ικανότητά του να μιλάει σαν να ξέρει τα πάντα, ακόμη και για πράγματα που δεν έχει ιδέα, τον κατέστησαν στην πορεία του χρόνου έναν σπάνιο πολιτικό. Γνώρισε βεβαίως το μίσος εχθρών τε και φίλων και έγινε ειδικά στην περίοδο της κρίσης πρόσωπο υπό διωγμό από τους εγκάθετους των «αγανακτισμένων».

Τώρα πια, απαλλαγμένος από δεσμεύσεις αξιωμάτων και θεσμικές δουλείες, αποτελεί υπόδειγμα ολοκληρωμένου πολιτικού λόγου και θεωρείται από όλες τις πλευρές της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης πολιτικό κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε φορά που μιλάει στη Βουλή αδειάζει το καφενείο και προκαλεί νευρικό κλονισμό στην κυβέρνηση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει στο μέλλον και αν θα καταφέρει να του αναγνωρίσουν όπως θα ήθελε το μέγεθος της συνεισφοράς του στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Οι ειδικοί πάντως τον έχουν ήδη αποδεχθεί, για τους υπόλοιπους θα πάρει χρόνο πολύ.