Για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με την παραλία του Αγίου Κοσμά έχει προεξαγγελθεί η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε ποτέ στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις όμως του συγκεκριμένου θέματος αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση του πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Μια επένδυση για να λειτουργήσει επιτυχώς, χωρίς προβλήματα, και να αποδώσει οφέλη στη χώρα πρέπει να σχεδιαστεί πάνω σε γερές βάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται και η τελεσφόρα οικονομική προοπτική, αλλά και η κοινωνική συναίνεση. Η αποτυχία του εγχειρήματος είναι δεδομένη στην περίπτωση που θα αγνοηθούν και περιφρονηθούν οι συνθήκες και οι ανάγκες των τοπικών περιοχών –πληθυσμών που σχετίζονται με τον χώρο και τον σκοπό της επένδυσης.

Αρχικά ο σχεδιασμός για το Ελληνικό εκπονήθηκε ερήμην των τοπικών κοινωνιών, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσφατα οι δημοτικές Αρχές των πόλεων στις οποίες ανήκει διοικητικά ο χώρος (Αλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό – Αργυρούπολη) πήραν την απόφαση να ανοίξουν διάλογο με την Πολιτεία για το ζήτημα. Δυστυχώς, η πορεία αυτού του διαλόγου είναι παρόμοια με την πορεία της ανάπλασης. Βραδύτητα, αναβλητικότητα, αδράνεια και παλινδρομήσεις, ενώ ο βασικός σχεδιασμός παραμένει ουσιαστικά «επτασφράγιστο μυστικό». Το κράτος φαίνεται ότι χειρίζεται μονομερώς την υπόθεση στο πλαίσιο του «απορρήτου», τη στιγμή που η συνεργασία Πολιτείας – Αυτοδιοίκησης, δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και επιχειρηματικού κόσμου – κοινωνίας θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σωτήρια πυξίδα για τον ασφαλή δρόμο της γόνιμης, σοβαρής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεν νοείται ανάπτυξη που δεν λαμβάνει υπόψη τα υφιστάμενα πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα μιας περιοχής. Η αξιοποίηση του αεροδρομίου χρειάζεται να συνδεθεί με τις ανάγκες όλων των όμορων περιοχών, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου. Η επένδυση δεν επιτρέπεται να στηθεί σε μια ξεχωριστή, περιχαρακωμένη και κλειστή νησίδα. Ως Δήμος διατυπώσαμε ενστάσεις, θίξαμε μονομέρειες και ανεπάρκειες και προβάλαμε θέματα, όπως η έλλειψη υποδομών, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ανταποδοτικότητα κ.τ.λ. Κανείς δεν μας ακούει.

Το παλιό αεροδρόμιο που ρημάζει εδώ και δεκαπέντε χρόνια μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο και την τελευταία περίοδο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών έχοντας την εικόνα ενός υποβαθμισμένου γκέτο. Οι συζητήσεις για το μέλλον φαίνεται να πάγωσαν, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου.

Τελικά, το Ελληνικό είναι η ευκαιρία της Πολιτείας να κάνει μια νέα αρχή, να επιτύχει ένα υπόδειγμα ισόρροπης, βιώσιμης και κοινωνικά αποδεκτής ανάπτυξης, στέλνοντας θετικά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Αρκετά έχουμε υποφέρει ώς τώρα από τη μιζέρια των άγονων αντιπαραθέσεων, το φόβητρο του πολιτικού κόστους και τη στείρα πρακτική της μονομέρειας.

Ο Ανδρέας Κονδύλης είναι δήμαρχος Αλίμου