Μετά τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, ήρθε στην Αθήνα η εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Η αριστερή κυβέρνηση έχει συνείδηση των οικονομικών δυσκολιών του λαού και κάνει ό,τι μπορεί να τον βοηθήσει και να τον παρηγορήσει.

Είναι κι αυτό το ΕΚΑΣ που το αντιδραστικό παρελθόν καθιέρωσε για να βοηθήσει, τάχα, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σωστά η σημερινή προοδευτική κυβέρνηση το καταργεί. Να πληρώσουν κι αυτοί. Τι θα πει ότι από επτακόσια ευρώ θα παίρνουν τώρα τετρακόσια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να εφαρμόσει κοινωνική δικαιοσύνη. Το είπε και το κάνει.

Κάποιοι, κακοπροαίρετοι, υποστηρίζουν ότι η εξουσία αλλάζει τους προοδευτικούς σε συντηρητικούς. Αλλοι λένε ότι την εξουσία επεδίωκαν από την αρχή κι ότι αυτός ήταν ο μοναδικός σκοπός τους κι όλα τα άλλα ιδεολογικά και μπλα μπλα είναι κουραφέξαλα. Λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ το διαψεύδει στην πράξη.

Το νομοσχέδιο-σκούπα, επτάμισι χιλιάδων σελίδων, που ψηφίστηκε στη Βουλή φορολογεί τα πάντα και πουλά σχεδόν τα πάντα (οι πολίτες εκχωρήθηκαν πρώτοι και σε συμφέρουσα τιμή). Με το νομοσχέδιο αυτό αποθεώνεται το Μνημόνιο από την αντιμνημονιακή Αριστερά! Παρ’ όλα αυτά, παρουσιάζεται έως και φιλολαϊκό! Κι έχουν δίκιο, από σήμερα αυθόρμητες λαϊκές εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα με επικεφαλής τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της κυβέρνησης. Οχι όπως στο μαύρο παρελθόν, που έπαιρναν με τις πέτρες όσους ψήφιζαν Μνημόνιο, ενώ οι Αγανακτισμένοι είχαν εγκατασταθεί στο Σύνταγμα. Πάνε αυτά, τώρα κυβερνά η Αριστερά.

Αλλα κι αυτός ο κόφτης δεν θα μπορούσε τουλάχιστον να ‘ναι δίκοπος; Οταν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους να κόβει δαπάνες και μισθούς κι όταν τα πράγματα πάνε καλά να κόβονται οι φόροι; Ούτε κι αυτό δεν κατάφερε η σκληρή διαπραγμάτευση;

Και η Δεξιά; Από τη μια την ευχαριστεί που η Αριστερά τα περνάει όλα, από την άλλη προβληματίζεται που της πήραν τη δουλειά. Τι θα κάνει; Ευτυχώς βρήκε φόρμουλα. Θα λιγοστέψει, ταχυδακτυλουργικώς, χωρίς απολύσεις το κράτος (που γιγαντώθηκε επί Καραμανλή – Παυλόπουλου) και θα μειώσει τους φόρους στις επιχειρήσεις. Πάντως, όταν κυβερνούσε δεν το έκανε.

Μήπως, λέω μήπως, άλλους ψηφίζουμε, άλλοι κυβερνούν, άλλοι κάνουν ότι κυβερνούν, άλλοι ασφυκτιούν κι αγκομαχούν, άλλοι αυταπατώνται κι άλλοι εξαπατούν; Μήπως κάποιοι αερολογούν, ασχημονούν, αδιαφορούν, έως ότου όλοι και όλα ανεπίστρεπτα απαξιωθούν; Μήπως;

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός