Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που κάποιος υπουργός προωθεί μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου του σε κτίριο εκτός κέντρου, οι δημόσιοι υπάλληλοι εξεγείρονται. Στον ιδιωτικό τομέα απλώς ακολουθούν.

Το έργο επαναλαμβάνεται στο σχέδιο μετεγκατάστασης του υπουργείου Οικονομικών στο υπερσύγχρονο –η αλήθεια είναι –κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνης στη Λεωφόρο Θηβών.

Οπως σας έχουμε ξαναγράψει, αγοράστηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998 έναντι 10,6 δισ. δραχμών, έγινε ριζική ανακαίνιση, παραχωρήθηκε με σύμβαση πώλησης και επαναμίσθωσης το 2014 στην Εθνική Πανγαία για 20 χρόνια, με την υποχρέωση το Δημόσιο να βρει ενοικιαστή. Οσο ενοικιαστής δεν βρίσκεται, το Δημόσιο πληρώνει το ενοίκιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έκανε χθες την παρουσίαση του κτιρίου, λέγοντας επί της ουσίας ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει ενοίκιο 221.000 ευρώ τον μήνα για ένα κτίριο που «κάθεται» και την ίδια ώρα να στεγάζει τις υπηρεσίες του σε επτά διαφορετικά κτίρια με μηνιαίο κόστος 232.119 ευρώ.

Την ίδια ώρα, όμως, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έλεγε ότι «οι υπάλληλοί μας δεν είναι εμπορεύματα για να τους φορτώσουμε και να τους μεταφέρουμε στη Θηβών», σημειώνοντας ότι «αποφάσεις χωρίς συντονισμό και σύμφωνη γνώμη δεν μπορούν να λειτουργήσουν». Θα κάνει –λέει –μελέτη, θα μαζέψει στοιχεία και θα αποφανθεί.

Κάτι μου λέει ότι Αλεξιάδης και Πιτσιλής συνεχίζουν την παράδοση που θέλει τον εκάστοτε υπουργό με τον εκάστοτε γραμματέα που συγκατοικούν στην Καραγεώργη Σερβίας να αδυνατούν να συμβιώσουν. Ακόμα και στα φαινομενικά απλούστερα ζητήματα. Στο μεταξύ, εφοριακοί και τελωνειακοί είναι στα κάγκελα. Οσο για το εάν θα προχωρήσει το σχέδιο μετεγκατάστασης, όρκο δεν παίρνω.