Οπως κατ’ επανάληψιν έχω εξηγήσει, με απωθεί εντελώς η ιδέα να υπεισέρχομαι στα οικογενειακά οιουδήποτε, της κυβερνήσεως συμπεριλαμβανομένης. Αλλά είναι ορισμένες φορές που τι να κάνω κι εγώ ο άνθρωπος; Το παλεύω να μην υποκύψω, αλλά δημοσιογράφος είμαι, με ιντριγκάρει η ιδέα να σπέρνω ζιζάνια εδώ κι εκεί.

Υπό την έννοια αυτή, δεν μπορώ να μη μεταφέρω δήλωση που μου έκανε ο υπουργός Τρύφων (σώγαμπρος εκ Τζουμέρκων) Αλεξιάδης με αφορμή τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η (σωστή, θα τη χαρακτηρίσω) απόφασή του να μεταφέρει διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο του Κεράνη στη Λεωφόρο Θηβών.

Τον ρώτησα ευθέως πόθεν αυτές οι αντιδράσεις και αν έχουν βάση.

Μου απάντησε το ίδιο ευθέως:

Από τη μεταφορά θα θιγούν μεγάλα συμφέροντα.

–Δηλαδή;

Αυτό που λέω. Οι υπηρεσίες που θα μεταφερθούν είναι σήμερα διασκορπισμένες σε επτά κτίρια στην Αθήνα. Αυτά τα κτίρια κάποιοι τα έχουν και τα νοικιάζουν στο ελληνικό Δημόσιο. Αν τα ξενοικιάσουμε στην Αθήνα της κρίσης που βρωμάει ο τόπος από ξενοίκιαστα κτίρια, πιστεύεις εσύ ότι θα βρεθεί κάποιος να τα νοικιάσει και μάλιστα με τα λεφτά που τα νοικιάζουμε εμείς σήμερα;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι, δεν το πιστεύω. Αλλά από την άλλη αδυνατώ, δεν μπορώ, πώς το λένε, να κάνω τη σύνδεση μεταξύ των αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει ανάμεσα στους υπαλλήλους και στα στελέχη του υπουργείου η μεταφορά με την ιδιοκτησία των κτιρίων και την πιθανότητα αυτά να μην ενοικιαστούν. Αλλά για να το λέει ο υπουργός, υπουργός είναι, βρε αδερφέ, θα έχει τους λόγους του.

Φαντάζομαι…

Κάηκε στο ζέσταμα

Συνεχίζω στον ίδιο εξομολογητικό τόνο: το άλλο που με τρελαίνει είναι να «καίω» κυβερνητικούς σχεδιασμούς και δη σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου (υποτίθεται) έξυπνους.

Οπως αυτόν με την έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων στην Βουλή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την αποδημία εις Κύριον του αείμνηστου Ανδρέα (μεγάλη η χάρη του).

Ο Πρόεδρος Νίκος (Βούτσης) πάντως μου τηλεφώνησε πρωί πρωί για να με διαβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος Αλέξης δεν είχε γνώση της εκδήλωσης, την πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα (δηλαδή από τα χθεσινά δικά μου) και τον παρακάλεσε να ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να παραστεί στην εκδήλωση –πράγμα το οποίο με… στενοχωρεί ιδιαίτερα, όπως είναι φυσικό!

Μου είπε ακόμη ότι πως ούτε δική του ιδέα ήταν, αλλά το θέμα προέκυψε σε μια πρόσφατη συνεδρίαση του Ιδρύματος της Βουλής, όπου από κοινού Φίλιππος Πετσάλνικος και Ανδρέας Λοβέρδος πρότειναν να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εκδήλωση για να τιμηθεί ο άνδρας.

Εμένα μου την έφερε την πρόταση ο Παύλος Σούρλας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, και συμφώνησα. Και έπειτα βρήκα τη Γεννηματά και της το έθεσα. Αυτό είναι όλο.

–Πολιτική εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής θα κάνετε, όπως σας ζητά το ΠΑΣΟΚ;

Δεν το ξέρω, θα θέσω το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων και ό,τι αποφασίσει η Διάσκεψη. Αν και δεν ξέρω να έχει γίνει για κάποιον άλλον.

Τον ενημέρωσα ότι έχει γίνει –για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μου είπε ότι θα το τσεκάρει με τον Μεϊμαράκη και θα δει.

Εν αναμονή λοιπόν…

Ακάθεκτος

Το έργο «Τσίπρας – εκδήλωση για τον Ανδρέα – Βουλή» μετά του απαραίτητου σε αυτές τις περιπτώσεις λογυδρίου κάηκε πριν καν στηθεί ολοκληρωμένα. Αντιθέτως, και αυτό είναι το θετικό για τον άνθρωπό μας, προχωρά κανονικά το project «Τσίπρας σοσιαλδημοκράτης και άλλα συναρπαστικά παρόμοια». Το (κεντρο)αριστερό μου αγόρι μεταβαίνει, μεθαύριο Παρασκευή, στη Ρώμη για να μετάσχει στη σύνοδο των ηγετών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την οποία έστησε διά χειρός Γιαννάκη Πινέλα (έχω, κατά το παρελθόν, αναφερθεί στο άτομο αυτό) το δίδυμο Ολάντ – Ρέντσι.

Υπενθυμίζω σχετικά ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που το δικό μας παλικάρι μετέχει σε μια τέτοια σύναξη.

Φιρί φιρί το πάει να τον καταγγείλουν οι 53+ για ρεβιζιονισμό!

Για τους μη μυημένους περί αυτά, αναφέρω ότι τη θεωρία περί ρεβιζιονισμού ανέπτυξε ένας κύριος Μπερνστάιν, ο οποίος υποστήριξε ότι επειδή η πραγματικότητα είχε διαψεύσει κάποιες θεωρίες ή προβλέψεις του Καρλ Μαρξ, είναι δυνατή η άμβλυνση της πάλης των τάξεων και η οργάνωση του εργατικού αγώνα μέσα από νόμιμες διαδικασίες στο πλαίσιο του αστικού κράτους. Η θεωρία του Μπερνστάιν είναι αυτή που οδήγησε στον σχηματισμό της σοσιαλδημοκρατίας ως διακριτού πολιτικού ρεύματος.

Σφήνες

Και ύστερα από αυτό το σύντομο μάθημα πολιτικής θεωρίας, το οποίο φαντάζομαι συνάρπασε πλην άλλων και τον γνωστό αγκιτάτορα υπουργό Κατρούγκαλο, αυτοαναγορευθέντα προσφάτως σε «ταξικό αποστάτη», είναι ευκαιρία να αναφερθώ σε χθεσινό του «κατόρθωμα». Συνέβη κατά τη γενική συνέλευση της UNICEF.

Η συνέλευση συγκλήθηκε για να εκλέξει πρόεδρο στη θέση του αποδημήσαντος Λάμπρου Κανελλόπουλου, φίλου μου καλού, και ο υπουργός Κατρούγκαλος ως μη ώφειλε, δεδομένης της μυστικότητας της ψηφοφορίας, προέτρεψε δημοσίως μέλη της UNICEF να ψηφίσουν ως πρόεδρο μια κυρία ονόματι Σοφία Τζιτζίκου.

Δεν γνωρίζω τους λόγους της επιλογής του, γνωρίζω όμως ότι ανθυποψηφία της κυρίας Τζιτζίκου ήταν μια σπουδαία κυρία, κάποτε γκουρού της επικοινωνίας, η κυρία Λόλα Νταϊφά.

Φυσικά ο υπουργός έφαγε κράξιμο, αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό: κατά τη γνώμη μου, το σημαίνον και απολύτως ενδεικτικό της πρακτικής ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιχειρεί να κομματικοποιήσει ακόμη και ένα φιλανθρωπικό σωματείο (και ποιο μάλιστα…) όπως η UNICEF!

Μωρέ, το βλέπω εγώ, σε λίγο θα κατεβάζουν κομματικούς υποψηφίους και στις εκλογές για την ανάδειξη διαχειριστή πολυκατοικίας!..

Μια ωραία ιστορία

Σε ένα άλλο θέμα τώρα, εξαιρετικά επίκαιρο θα το χαρακτηρίσω, προειδοποιώντας εκ παραλλήλου να αποφευχθούν οι (επικίνδυνες) συγκρίσεις.

Οπως μεταδόθηκε από την Πνομ-Πενχ, που είναι η πρωτεύουσα της Καμπότζης, ο πρωθυπουργός Χουν Σεν, ο οποίος είναι καμιά 20αριά χρόνια πρωθυπουργός, έδωσε εντολή στον υπουργό Τύπου του να καλέσει τα ΜΜΕ της χώρας και να τους κάνει μάθημα για το πώς πρέπει να τον αποκαλούν. Και όχι μόνο αυτόν, αλλά και την κυρία του, κάτι συγγενείς αξιωματούχους κ.λπ., κ.λπ.

Ο υπουργός Τύπου, ένας… Παππάς στα καθ’ ημάς ας πούμε, έκανε, λέει, μάθημα επί 3ωρο στους εκπροσώπους των ΜΜΕ για το πώς πρέπει να αποκαλούν τον εξοχότατο Χουν Σεν και τώρα όλοι οι καμποτζιανοί συνάδελφοί μου προσφωνούν τον λατρεμένο πρωθυπουργό τους «Lord Prime Minister», το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε Κύριος (με την έννοια του… Θεού!) Πρωθυπουργός και Ανώτερος Στρατιωτικός Διοικητής.

Κατά τα ξένα πρακτορεία που μετέδωσαν αυτή την υπέροχη άποψη που έχουν στην Καμπότζη για τα ΜουΜουΕ, οι κυβερνητικές οδηγίες απευθύνονται κυρίως στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, καθώς τα «φιλικά» έτσι κι αλλιώς τις ακολουθούν πιστά. Το δε Associated Press μετέδωσε ότι είναι γνωστές οι προσπάθειές του θείου (όχι από το… μπάρμπας, αλλά από το Θεός) Χουν Σεν να ελέγξει τα ΜΜΕ που ασκούν κριτική στον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Ρε κάααατι μου θυμίζει αυτό. Κάααατι μου θυμίζει. Αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω. Α ναι, μωρέ, το βρήκα, χούντα μου θυμίζει. Αμάν πια, μα πού πήγε και σας το μυαλό σας;