Τι είναι ετούτο πάλι, που μας έρχεται από τη βασανισμένη Μεγάλη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, έστω και καθυστερημένα;

Η εφημερίδα «El Universal» είχε ισχυριστεί στο φύλλο της της 3ης Φεβρουαρίου 2015 (αλλά εμείς κοιμόμασταν…) ότι είναι τόσο ισχυροί οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου Τσίπρα συγκεκριμένα με το καθεστώς της χώρας αυτής, ώστε ο ΘΕΟΣ Ούγκο Τσάβες είχε «βοηθήσει» οικονομικά την εκστρατεία το 2010 του αδελφού μου (είμαστε μεγάλη οικογένεια εμείς) Αλέξη «ήμουν κάποτε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» Μητρόπουλου, για την Περιφέρεια Αττικής, της Σοφίας Σακοράφα και της Νάντιας Βαλαβάνη. Και επιπλέον «είχε ενισχύσει οικονομικά» τις διαμαρτυρίες, λέει, του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επειδή η περίοδος που κατά την εφημερίδα αυτή, η οποία εκδίδεται στο Καράκας, η «ενίσχυση» συμπίπτει με τις διαδηλώσεις των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα και αλλαχού (τσ…) και επειδή το άρθρο ανακατεύει ανάλογες «κινήσεις» του ΘΕΟΥ με το Podemos στην Ισπανία, μήπως να έβγαινε κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτά τα πράγματα; Ή από την κυβέρνηση, ποσώς ενδιαφέρει ποιος θα το κάνει.

Σημειώνω ότι εκείνη την, επίμαχη, περίοδο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα ήταν ένας κύριος Ροντρίγκο Σάντσες (ο άλλος, ο «πηδήκουλας» σύντροφος Γκονσάλες που «άπλωνε χέρια» όπου έβλεπε γυναίκα και είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά πέντε εργαζόμενες στην πρεσβεία ήρθε το 2012 στα μέρη μας).

Το άρθρο περί του οποίου ομιλούμε μπορεί κανείς να το αναζητήσει στην ηλεκτρονική έκδοση της «El Universal», στη διεύθυνση www.eluniversal.com, χτυπώντας στην αναζήτηση ένα από τα ονόματα που προανέφερα –εγώ χτύπησα το όνομα Mitropoulos γιατί είναι φίλος μου, πειράζει;

Φαεινή ιδέα

Κυριακή χθες, απόγευμα, το πρώτο ίσως καλοκαιρινό απόγευμα του χρόνου, και χαλαρός όπως ήμουν είπα να «τσεκάρω» αυτό το απίθανο που διάβασα στο «Βήμα», ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει ψήφο στα… 17άρικα.

Τηλεφώνησα σε υπουργό, πιο αρμόδιο δεν γινόταν, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή συγκεκριμένα, να τον ρωτήσω αν «παίζει» τέτοιο θέμα.

Και τι μου λέει ο σύντροφος από παλιά:

Βεβαίως, το σκεφτόμαστε, είναι μια σκέψη, δική μου, που νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί.

–Μα 17 χρονών;

Εδώ ψηφίζουν 90χρονοι, οι 17άρηδες θα μας πειράξουν; Ασε που τους θεωρώ αρκετά ώριμους και ενημερωμένους…

Στους πονηρούς καιρούς που ζούμε, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πάρει φόρα – κατηφόρα, το κατεβάζω το όριο της ψήφου στα 17 σημαίνει ότι αναζητώ ψηφοφόρους μεταξύ των νέων που ακόμη δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έχει συμβεί στους γονείς τους με το 3ο και το 4ο Μνημόνιο κάβα. Του το επισήμανα.

Μπα δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά τίποτε συσχετισμούς, αν περάσει αυτό, μου απάντησε…

–Για πόσες χιλιάδες νέους ψηφοφόρους μιλάμε;

Περί τις 100.000, μου απάντησε. Δεν είναι κάτι τρομερό. Ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μου είπαν συνταγματολόγοι.

–Σε ποιες ισχύει;

Σε αρκετές.

Μέχρι να βρεθεί σε ποιες χώρες ισχύει ψήφος από τα 17, είπα να μεταφέρω στίχους από το τραγούδι του κυρ Διονύση Σαββόπουλου (φρικαρισμένου τρελά, μαθαίνω, αυτόν τον καιρό με όσα γίνονται) υπό τον τίτλο «Τον χειμώνα ετούτο»:

Τον χειμώνα ετούτο / άμα τον πηδήσαμε / Γι’ άλλα δέκα χρόνια / άιντε καθαρίσαμε

Κόμμα και ρετσίνα / κι άσματα επινίκια / Είμαι δεκαεξάρης / σας γαμώ τα λύκεια.

Και τις… κάλπες, εισηγούμαι!..

Καλό κυνήγι

Ο υπουργός Κουρουμπλής μου είπε επίσης ότι είναι ώρα να συζητηθεί τώρα ο εκλογικός νόμος διότι είναι «πρώιμη περίοδος» με την έννοια ότι δεν υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα.

Αν και αυτό είναι υπό συζήτηση διότι εγώ προσωπικά διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με τη συγκεκριμένη άποψη, ο ίδιος σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων αναφορικά με προτεινόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Πάντως σήμερα θα πάρει παραμάσχαλα τις αλλαγές αυτές και θα επισκεφθεί τον πρόεδρο Τσίπρα προκειμένου να τις συζητήσει μαζί του, πριν βγει στη γύρα αναζητώντας συναίνεση.

Υπενθυμίζω σχετικά ότι για να ισχύσουν οι αλλαγές Κουρουμπλή επί του εκλογικού νόμου στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν, θα πρέπει να εγκριθούν από τα 4/5 της Βουλής. Αλλιώς, αν δεν συμφωνήσουν τα κόμματα και επιχειρήσει να τις περάσει η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών, αυτές θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές, επίσης όποτε προκηρυχθούν…

Ο γαμπρός το ‘σκασε

Αν και δεν μου αρέσει να μπαίνω στα οικογενειακά των ανθρώπων, δεν μπορώ να μην ασχοληθώ με την εξαιρετική περίπτωση γαμπρού ο οποίος καταγγέλλει το κόμμα του, και εμμέσως και την πεθερούλα του η οποία είναι υπουργός της κυβέρνησης, και αποχωρεί. Αναφέρομαι στην περίπτωση του κυρίου Χρηστάκη εκ Βόλου, γαμπρού της κυρίας Χρυσοβελώνη, υφυπουργού παρά τω Σπίρτζη, ο οποίος σε… χεστήρια (με συγχωρείτε για την έκφραση) επιστολή του, αναφέρει ορισμένα συγκλονιστικά, τα οποία αφού τα διαβάσετε θα μεταφέρω και όσα συνέλεξα εκ Βόλου, τα οποία τα μεταβάλλουν σε… συναρπαστικά. Γράφει λοιπόν ο περί ου ο λόγος Χρηστάκης:

«Ασχολήθηκα με την πολιτική για να εκθέσω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις και ΟΧΙ για να με εκθέτουν, όπως κάνουν η «ναπολεοντική» συμπεριφορά του προέδρου του Κινήματος, κ. Πάνου Καμμένου, αλλά και του κομματικού στρατού, των αυλοκολάκων παλαμοκροτητών που έχουν παραμείνει ….πλην ελάχιστων ρομαντικών και ανιδιοτελών εργατών.

Συνεπώς, υποβάλλω την παραίτηση μου από μέλος του Εθν. Συμβουλίου των ΑΝΕΛ και από μέλος του Κινήματος.

Ζητώ συγγνώμη από όλους όσους έπεισα να ψηφίσουν τους ΑΝΕΛ και αυτή τη στιγμή νιώθουν προδομένοι. Παραμένοντας Ενεργός Πολίτης υπόσχομαι να μην επαναλάβω το ίδιο λάθος!».

Κλαυσίγελος

Ο υποσχόμενος λοιπόν να μην υποπέσει στο ίδιο λάθος γαμπρός Χρηστάκης βαφτίζει το προσεχές Σάββατο τη μικρή κόρη του και εγγονή της κυρίας Χρυσοβελώνη («καλέ δεν σας φαίνεται καθόλου ότι έχετε και εγγόνι –τόσο νέα γιαγιά!»). Δεν ξέρω αν το παιδί το ονομάσουν Μαρίνα, αλλά γνωρίζω ότι νονά θα είναι η δεύτερη σύζυγος (προσέξτε παρακαλώ… Σουηδία ο Βόλος) του πρώτου συζύγου της κυρίας Χρυσοβελώνη, ο οποίος ονομάζεται Κώστας Παπαδόπουλος, πολιτευτής και αυτός. Στη βάφτιση θα παρίσταται υποθέτω και ο δεύτερος σύζυγος της κυρίας υπουργού, ονόματι Αργύρης Μανθογιάννης. Πού τον έχουμε ακούσει τον κύριο; Μα, όταν άρπαξε μαινόμενος το τηλέφωνο από την κυρία υπουργό, όταν της τηλεφώνησε ο τεράστιος Στέφανος Χίος να της κάνει πλάκα για τους διορισμούς! Τότε είχε πει διάφορα για την κυβέρνηση, τα οποία είχαν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου!

Τα είχε πει όμως πριν ο πρόεδρος Πάνος βαρεθεί τη μουρμούρα της οικογένειας και διορίσει την κυρία Μιχαέλα Παπαδοπούλου, ετών 28, κόρη της κυρίας Χρυσοβελώνη, στο υπουργείο Αμυνας. Τότε η μαμά Χρυσοβελώνη είχε προβεί σε μια ελεγεία περί προσόντων και αξιοκρατίας και συμπλήρωνε: «Προφανώς από αυτόν τον απλό κανόνα αξιοκρατίας κανένας δεν μπορεί να εξαιρέσει μια δικηγόρο με πολλές ξένες γλώσσες και μεταπτυχιακά απλώς επειδή είναι κόρη μου. Κόρη πολιτικού προσώπου».

Αλλά αν έμενε σε αυτά, κανένα πρόβλημα. Το συνέχισε ως εξής:

«Αντίθετα, δεν βλέπω καμία αξιοκρατία σε περιπτώσεις υφυπουργών που διόρισαν στα ίδια τους τα υπουργεία διευθυντές με μόνο προσόν το απολυτήριο λυκείου! Εκείνοι λοιπόν που σήμερα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οφείλουν να εξηγήσουν δημόσια πώς εννοούν την λέξη αξιοκρατία».

Ποιους υφυπουργούς κάρφωνε, δεν μάθαμε ποτέ!

Δακρύζω, ρε φίλε, δακρύζω…