Δεκαοκτώ έλληνες και κύπριοι ευρωβουλευτές συνυπογράφουν, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, ανοιχτή επιστολή με θέμα το Προσφυγικό και αποδέκτες τους συναδέλφους τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι περισσότεροι, ήτοι οι 13, είναι Ελληνες και πρέπει να σας πληροφορήσω πως παρότι εντός συνόρων δεν τα βρίσκουμε σε μια εθνική γραμμή για το ζήτημα, στις Βρυξέλλες φαίνεται να υπάρχει διακομματική συμφωνία. Το επισημαίνω γιατί υπογράφουν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργης Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Εύα Καϊλή, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Σοφία Σακοράφα, Μαρία Σπυράκη και Κώστας Χρυσόγονος.

Ζητούν από τους άλλους ευρωβουλευτές να συμβάλουν στην ασφαλέστερη επίλυση του Προσφυγικού ενώ προτείνουν και τη σύγκληση «μιας έκτακτης συνεδρίασης της Διάσκεψης Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ένα από τα ελληνικά νησιά που έχουν πιεσθεί περισσότερο από τις προσφυγικές ροές». Επικοινωνιακά θα ήταν μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, ομολογώ.

Με αλληλεγγύη

Δεν υπάρχει Plan B στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, διαβεβαίωσε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Υπάρχει μόνο ένα σχέδιο και μία στρατηγική στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης με κεντρικό άξονα την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και τη συνεργασία με την Τουρκία, επεσήμανε ο αρμόδιος επίτροπος.

Αυτά στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο Αβραμόπουλος απάντησε σε ερώτηση του Μίλτου Κύρκου. Θυμίζω, πάντως, ότι και τα περί κλειστών συνόρων τα διέψευδε μετά βδελυγμίας η Κομισιόν, και να πού φτάσαμε…

Δεν πήγε κι άσχημα

Στο μεταξύ, δύο ολόκληρες ώρες άντεξε ο (66χρονος) Νίκος Κοτζιάς να συζητά με τον (ούτε 30χρονο…) αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς. Δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, αφού μετέβη στη Βιέννη ύστερα από πρόσκληση του αυστριακού ομολόγου του.

Θυμίζω ότι ο Κουρτς ήταν ο βασικός διοργανωτής της κλίκας των Δυτικών Βαλκανίων που μας έκλεισε τα σύνορα και έχει κάνει επανειλημμένα ιδιαίτερα επιθετικές δηλώσεις για την Ελλάδα.

Εξού και δε νομίζω ότι στη συνάντηση που είχε βασικό θέμα το Προσφυγικό και τη συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια συμφώνησαν.

Υπήρξε, όπως είπε ο Κοτζιάς, μια χαλάρωση των πνευμάτων. Υποθέτω ότι αυτό σημαίνει ότι η συνάντηση δεν πήγε άψογα, όμως δεν πήγε και άσχημα. Ο έλληνας ΥΠΕΞ μάλιστα κάλεσε τον Αυστριακό να έρθει στην Ελλάδα ενώ πρότεινε ελληνοαυστριακή οργάνωση συνάντησης στην Αθήνα για τον διαθρησκειακό διάλογο. Αμήν.

Ο Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον αυστριακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ. Δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι ο Φίσερ είναι φίλος της Ελλάδας και ότι θα μπορούσε να απαγγείλει απέξω την ομηρική «Ιλιάδα»! Θυμίζω ότι στην κορύφωση της κρίσης ο αυστριακός πρόεδρος είχε υποστηρίξει τη χώρα μας και όχι τον Κουρτς.

Κατά τα λοιπά, χθες επέστρεψε πανηγυρικά στη Βιέννη η ελληνίδα πρεσβευτής Χρυσούλα Αλειφέρη. Πάντως, ο Κοτζιάς υπερασπίστηκε την απόφαση ανάκλησής της λέγοντας κάτι του τύπου «καλά κάναμε και την ανακαλέσαμε όταν το κλίμα με τις δηλώσεις των Αυστριακών ήταν μη παραγωγικό». Τέλος καλό, όλα καλά; Η νεκροψία θα δείξει.

Ο Ριβέρα, ο Σταύρος

Αργά χθες το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον αρχηγό του κεντροδεξιού ισπανικού κόμματος των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα, με τον οποίο έχουν αναπτύξει στενή πολιτική φιλία. Ο Ριβέρα πραγματοποίησε ταξίδι – αστραπή στην Ελλάδα και στην ατζέντα της συζήτησής τους ήταν το Προσφυγικό, η οικονομία (η δική μας) και οι επικείμενες εκλογές στην Ισπανία. Πριν από το ραντεβού τους, ο ισπανός πολιτικός επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες.

Στην Αν. Μεσόγειο

Ελληνοοαιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου άρχισε χθες και θα διαρκέσει µέχρι τις 16 του µήνα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Νότιας Κρήτης. Η άσκηση µε την ονομασία «Μέδουσα 2016» διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράµµατος στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Και για να µην ξεχνιόµαστε µε τα τριµερή σχήµατα συνεργασίας στην περιοχή, στην Αθήνα βρέθηκαν χθες οι γενικοί γραµµατείς των υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και του Λιβάνου για τριµερείς διαβουλεύσεις µε τον γενικό γραµµατέα του ΥΠΕΞ πρέσβη Δηµήτρη Παρασκευόπουλο. Στην ατζέντα των συνοµιλιών κυριάρχησε η τριµερής συνεργασία στο Προσφυγικό και στην ενέργεια.