Αριστερό ραντεβού

Συνάντηση Κορυφής πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη που ο μήνας είχε 5, αλλά ας όψεται η απεργία της ΕΣΗΕΑ που έριξε μαύρο στην ενημέρωση και ως εκ τούτου το σημαντικό αυτό γεγονός δεν γνώρισε τη δημοσιότητα η οποία του άξιζε.

Αλλά επειδή θέματα όπως το συγκεκριμένο που θα αναδείξω έχουν αφ’ εαυτών την αυτονόητη διαχρονικότητα και αξία, το μεταφέρω σήμερα, μετά τετραήμερο, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω τι, και θα αφήσω τους νοήμονες αναγνώστες που διαθέτω να εξάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.

Η Συνάντηση Κορυφής, περί της οποίας ομιλώ, έχει πρωταγωνιστές δύο συμπατριώτες εξ Αρτης ορμωμένους: πρόκειται για τον πρόεδρο Αλέξη και τον πρόεδρο Στέφανο (Τζουμάκα –του Σοσιαλιστικού Κόμματος)!

Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, διήρκεσε «επ’ αρκετόν» και ως είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα, καυτά, θέματα της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εξελίξεων. Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε ο πρόεδρος Αλέξης και καθ’ α επληροφορήθην ο χειμαρρώδης πρόεδρος Στέφανος επιχείρησε να πείσει τον πρόεδρο Αλέξη ότι η πολιτική που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος μέσω της περικοπής δαπανών και ειδικά των περικοπών μισθών και συντάξεων είναι «μια δεξιά πολιτική», την οποία ως γνήσιος αριστερός που είναι (για τον πρόεδρο Αλέξη μιλάμε, παιδιά, μη χάνεστε) θα πρέπει να αποφύγει.

Κατά τον πρόεδρο Στέφανο (Τζουμάκα, θυμίζω) «αριστερή πολιτική» είναι αυτή που έχει ως επίκεντρο την ανάπτυξη, άρα, άμα είσαι αριστερός, σε λένε Αλέξη, είσαι και Πρωθυπουργός, στην ανάπτυξη πρέπει να το στρίψεις το τιμόνι.

Ενημερώθηκα ότι ο πρόεδρος Αλέξης δεν είχε βασικές αντιρρήσεις επ’ αυτών, αλλά έχω την αίσθηση ότι το πρόβλημά του είναι πώς θα τα καταφέρει…

Και έτσι κι αλλιώς

Αναζήτησα, όπως είναι φυσικό και λογικό, τον αγωνιστή πρόεδρο Στέφανο για να ενημερωθώ εγκύρως (διότι μας συνδέουν κοινοί αγώνες δεκαετιών –άρα ψέματα δεν θα μου έλεγε…) επί του μείζονος θέματος, το οποίο προκύπτει από αυτή καθ’ εαυτή τη συνάντηση: σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια απλή συζήτηση ή βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρότατης εξέλιξης, όπως λ.χ. μια προσέγγιση του κόμματός του, «Σοσιαλιστικό Κόμμα» ονομάζεται, με τον ΣΥΡΙΖΑ;

–Οχι, ρε παιδί μου, τι είναι αυτά; μου είπε με τον αυθορμητισμό που τον διακρίνει, παγκοίνως γνωστό από δεκαετιών επίσης. Συναντηθήκαμε στην κηδεία του Μάκη του Αρσένη, χαιρετηθήκαμε και είπαμε «κάποια στιγμή να τα πούμε». Ε, στις αρχές της εβδομάδας μου τηλεφώνησαν από το γραφείο του και πήγα την Πέμπτη στο ραντεβού. Αυτό είναι όλο.

Είναι; Αναρωτιέμαι εγώ τώρα, διότι πάνω στην κουβέντα μού έριξε και κάτι μπηχτές για την πρόεδρο Φώφη την «κόρη του Γεννηματά» και τον Λαλιώτη, που «προσπαθούν να αναστήσουν τον πεθαμένο» (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή).

Εκκωφαντική σιωπή

Στο μεταξύ, και για να μεταπηδήσω σε άλλα θέματα, απροσδόκητα σοβαρό βρήκα τον πρόεδρο Πάνο του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» στη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπό την ιδιότητά του, του υπουργού Αμυνας. Η συνέντευξη περιεστράφη σχεδόν αποκλειστικά στα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και οι απαντήσεις του προέδρου Πάνου οφείλω να ομολογήσω ήταν σε τέλεια αντίθεση με τις προ εβδομάδων φαιδρότητες (στολή παραλλαγής, ανασηκωμένα μανίκια, λες και πήγαινε πρωί πρωί για κυνήγι μπεκάτσας). Και απ’ όσα είπε, νομίζω το σοβαρότερο ήταν ότι η τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών είναι ευθέως ανάλογη των πιέσεων που δέχεται η Τουρκία στο εσωτερικό της αλλά και από τη διεθνή κοινότητα για τη δημιουργία κουρδικού κράτους…

Από την άλλη τώρα, και αφού τον είπα τον καλό τον λόγο, αυτό που έγινε το διήμερο στη Βουλή με το κόμμα ΑΝΕΛ του προέδρου Πάνου δεν έχει προηγούμενο. Μετέχει στην κυβέρνηση, υποτίθεται ότι μετέχει και στη λήψη των αποφάσεων, αλλά κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού το κόμμα έκανε την άλαλη πάπια. Ουδείς έλαβε τον λόγο εκ των βουλευτών του, να πει δυο λόγια παρηγορητικά στον Κατρούγκαλο που έδωσε τη μητέρα όλων των μαχών για να περάσει το νομοσχέδιο λαιμητόμο…

Στέλεχος του κόμματος, από αυτά που μου μιλούν, μου είπε το ακόλουθο, το οποίο το βρήκα έξυπνο, γι’ αυτό και το αναπαράγω:

–Η διαφωνία δεν εκφράζεται απαραίτητα με λόγια, η πιο ηχηρή είναι αυτή της σιωπής!

Δυνατό, έτσι;

Πόση λαοφιλία πια;

Το άλλο που θέλω να επισημάνω σε σχέση με αυτή τη στάση είναι ότι το νομοσχέδιο κρεματόριο για τους συνταξιούχους το χρεώνεται εξ ολοκλήρου ο ΣΥΡΙΖΑ –το πιο εκφυλισμένο κόμμα της ταξικής πάλης, κατά την πρόεδρο Αλέκα (Παπαρήγα). Εξού και είδαμε όλα αυτά τα ωραία που συνέβησαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, με τα ΜΑΤ να ψεκάζουν τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν.

Ναι, πρόκειται για τα ίδια ΜΑΤ που θα τα διέλυε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιπροσθέτως θα απαγόρευε και απολύτως τη χρήση χημικών κατά την αντιμετώπιση διαδηλωτών, διότι αυτά τα χημικά μπορεί να επιφέρουν βαριές βλάβες στον άνθρωπο, έως και καρκινογόνα έχουν καταγγελθεί.

Επίσης, μια άλλη απόδειξη της… πιστότητας των όσων έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τους άλλους που κυβερνούσαν και των τωρινών έργων του είναι προφανώς το κλείσιμο του Εθνικού Κήπου και όλων των πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου δρόμων. Δεν θα πω κάτι περισσότερο. Θα την αποδώσω απλώς στη… λαοφιλία που απολαμβάνει το σύνολο της κυβέρνησης και προσωπικά πλέον ο πρόεδρος Αλέξης. Δεν την αντέχουν πια.

Αφού σου λέει, όπου πηγαίνουν οι υπουργοί και ο πρόεδρος Αλέξης αποθεώνονται τόσο πολύ που έχουν βαρεθεί. Γι’ αυτό και δεν θα είναι πιστεύω μακριά η περίοδος εκείνη κατά την οποία δεν θα βγαίνουν καθόλου από τα σπίτια τους. Τώρα δε που αποφάσισαν να φορολογήσουν έως και τον φουκαρά που αμείβεται με 25 ευρώ την ημέρα; Δεν το συζητάω –παραλήρημα κανονικό, άμα τη εμφανίσει!

Απαιτήσεις

Απεργία, απεργία τα ΜΜΕ, αλλά ο πρόεδρος Αλέξης την είχε την παρουσία του και μάλιστα διακαναλικά την Παρασκευή. Μάλιστα τον «έπαιξαν» (μονολογούντα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) όλα τα ιδιωτικά κανάλια αλλά όχι η… ΕΡΤ, η οποία απεργούσε σύμπασα. Τι συνέβη; Ρώτησα, έμαθα. Η κυβέρνηση λοιπόν της ΠΦΑ (Πρώτη Φορά Αριστερά σημαίνει αυτό) που σέβεται, όπως… αποδεικνύει καθημερινά, το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, Α-ΠΑΙ-ΤΗ-ΣΕ από τις διοικήσεις των καναλιών να μεταδώσουν ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα, χωρίς την παραμικρή περικοπή.

Ναι, το απαίτησε από αυτά τα ίδια κανάλια που τώρα σχεδιάζει να κλείσει, του… διαπλεκόμενου Mega συμπεριλαμβανομένου! Και τι επικαλέστηκε για να το επιτύχει και στην ουσία να σπάσει την απεργία των δημοσιογράφων και των τεχνικών, πάντα κατά τις αξιόπιστες πηγές μου; Λόγους ισότιμης μεταχείρισης διότι στην προηγούμενη απεργία της ΕΣΗΕΑ τα κανάλια είχαν μεταδώσει την ομιλία του Μητσοτάκη στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας!..

Εδωσε δε την εικόνα του Τσίπρα ομιλούντος στα κανάλια, μέσω του κυκλώματος της Βουλής και με τη συνδρομή του καναλιού της Βουλής.

Αμέ…