Ο εξελληνισμός είναι μια πράξη οικειοποίησης. Ο Πιτέλα γίνεται «Πιτέλας», όταν έχουμε το θάρρος να τον φέρουμε πιο κοντά μας. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς το εύγλωττο lapsus της κυβερνητικής εκπροσώπου, που μετέφρασε στη συριζαϊκή το επώνυμο του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών.
Η αλήθεια είναι ότι την είχε βοηθήσει και ο ίδιος ο Πιτέλα(ς) κατατάσσοντας τον Τσίπρα στις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις πριν αναγκαστεί - με τη βοήθεια της Χαριλάου Τρικούπη - να ανασκευάσει και να θυμηθεί ότι το «αναντικατάστατο μέλος» της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας είναι το ΠΑΣΟΚ.
Το επεισόδιο συμπυκνώνει την τροχιά που έχει διαγράψει ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ανάδελφος μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς η πολιτική του οικογένεια ήταν πάντα περιθωριακή, ο Τσίπρας κατάφερε όντως να βρει πρόθυμους κηδεμόνες ανάμεσα στους Σοσιαλιστές. Ο πιο διακεκριμένος ήταν ο γάλλος πρόεδρος που χρησιμοποίησε τη στήριξη στον νεαρό πολέμιο της λιτότητας ως μπότοξ για το δικό του αριστερό προφίλ.
Με ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού, οι απόπειρες προσεταιρισμού του Τσίπρα δεν έχουν ξεπεράσει το επίπεδο των δημοσίων σχέσεων. Κι ωστόσο σπεύδει ο ίδιος τώρα να τις επικαλεστεί σαν στήριξη προς το πρόσωπό του για να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ και τη Γεννηματά, επειδή τάχα δεν συντονίζονται με τις συγγενείς τους «προοδευτικές δυνάμεις» στην Ευρώπη.
Πρόκειται για τον δοκιμασμένο τσιπρικό ερμαφροδιτισμό. Εξω σώγαμπρος στους Σοσιαλδημοκράτες και μέσα αχώριστος με τον Καμμένο. Εξω Πιτέλα και μέσα φουστανέλα.
Η επίθεση ήταν τόσο προσχηματική που κατέληξε να λειτουργήσει σαν ασίστ για το ΠΑΣΟΚ. Του έδωσε την ευκαιρία να αποδείξει ότι παραμένει ζωντανό στην Ευρώπη - εκμαιεύοντας την ομολογία πίστεως από τον επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών. Και επέτρεψε στη Γεννηματά να (ξανα)ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διατεθεί σαν ρεζέρβα αν η συριζαϊκή πλειοψηφία ξεφουσκώσει.
Η σύγκλιση με τον Τσίπρα μπορεί κάποτε να ήταν στις μύχιες σκέψεις, που κυοφορούνταν αλλά δεν ομολογούνταν, στη μετά Γεννηματά Χαριλάου Τρικούπη. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να γίνει πολύ τοξικός. Γι' αυτό και ψάχνει εφεδρείες σε πρόσωπα που ήδη είχαν πηδήξει στην αυλή του - και ακόμη περιμένουν να τους ανοίξει την πόρτα.
Για πρώτη φορά μετά το 2009 το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να έχει την εύκολη επιλογή να κάνει σε όλους αντιπολίτευση. Να είναι τόσο αντισύριζα όσο και αντιδεξιό, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα υποδεχτεί εκείνους τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν λόγω πολιτικής καταγωγής να διανύσουν την απόσταση μέχρι τη νεομητσοτακική ΝΔ.
Αυτή είναι και η γραμμή που ακολουθεί ευλαβικά η Γεννηματά. Και που μπορεί να αποδειχθεί αρκετή για την πασοκική αυτοσυντήρηση - έστω κι αν μείνει μόνη με τη ΔΗΜΑΡ. Της ζωής προηγείται η επιβίωση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από