Η δημόσια έμμεση επίπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Προκόπη Παυλόπουλο για την αναφορά –μέρες που ‘ναι –στο νόμισμα ενόχλησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής φρόντισε, μάλιστα, να καταστήσει κοινωνούς της ενόχλησης και κάποιους βουλευτές της ΝΔ, ώστε να την πληροφορηθούν άπαντες.

Πληροφορούμαι λοιπόν πως όχι μόνο βρήκε «αντιθεσμική» και «ανούσια» την αντίδραση του Κυριάκου, αλλά έσπευσε περίπου να συνυπογράψει τη ρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «το νόμισμα έχει νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο» και, συνάμα, να κριτικάρει τον… νεοφιλελευθερισμό.

«Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο και ότι τον υπηρετεί, σε αντίθεση με τον νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος στηρίζεται μόνο στην οικονομία, στους αριθμούς και στα συναφή με αυτά, όπως το νόμισμα και η ανάπτυξη» είπε στους συνομιλητές του.

Δεν έχω καταλήξει εάν ευθύνεται ο αυθορμητισμός του ανθρωπιστή Βαγγέλη ή εάν υπάρχει καραμανλικός δάκτυλος πίσω από την επανεμφάνισή του, αλλά προεξοφλώ ότι η σύμπλευση Μεϊμαράκη Παυλόπουλου δεν είναι αθώα και θα έχει συνέχεια.

Η μάχη των Ολοήμερων

Ομαδικά πυρά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δέχτηκε χθες ο Νίκος Φίλης, αυτή τη φορά για τα ολοήμερα σχολεία, τα οποία ουσιαστικά συρρικνώνει στο όνομα της… ισότητας των μαθητών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Φίλη ότι με την απόφασή του να καταργήσει 1.337 δημοτικά σχολεία που λειτουργούσαν με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και να τα εξομοιώσει με τα υπόλοιπα, στα οποία όμως οι ώρες διδασκαλίας είναι λιγότερες, «απαξιώνει στην πράξη τον χρήσιμο και δημιουργικό θεσμό του ολοήμερου σχολείου και στερεί από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους».

Το ΠΑΣΟΚ, πάλι, τον ρώτησε: «Πόσο αριστερό είναι, κύριε Φίλη, να μειώνετε σχεδόν κατά τρεις ώρες τον χρόνο που τα παιδιά του Δημοτικού έμεναν στο σχολείο; Τι θα πείτε στους γονείς που ενώ θα απαλλάσσονταν από το κόστος μάθησης ξένης γλώσσας και πληροφορικής τώρα τους επιβαρύνετε και πάλι με κόστη φροντιστηρίων;».

Και τι απάντησε ο Φίλης; Επέμεινε ότι όλα γίνονται για λόγους ισότητας κι όχι οικονομίας και θύμισε ότι ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα στο Συνέδριο του κόμματός του ότι οι μαθητές είναι «πελάτες» του σχολείου.

«Σήμερα», είπε, «επιτίθεται στο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο, διότι με τον θεσμό αυτόν αναβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση και μπαίνει φραγμός στα σχέδιά του να επεκτείνει την ιδιωτική εκπαίδευση εις βάρος της δημόσιας. Αμετανόητος νεοφιλελεύθερος, εκτίθεται για μία ακόμη φορά».

Η μάχη των Ολοήμερων θα κριθεί βέβαια τον Σεπτέμβριο που θα μπουν στο παιχνίδι και οι γονείς.

Εγώ απλά να ευλογήσω τα γένια μου και να θυμίσω ότι η εφημερίδα αυτή είχε από τις 27 Απριλίου ανοίξει το θέμα που μόλις χθες ανέδειξαν –ξανά –ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με ολοσέλιδο ρεπορτάζ «Κουρεύουν τώρα και τα Ολοήμερα»…

Για τα θύματα της Μαρφίν

Η επίσημη αντιπροσωπεία της ΝΔ τίμησε τους τρεις της Μαρφίν με επιτόπια παρουσία στον τόπο του μαρτυρίου. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, πάλι, με μια ανάρτησή του στο facebook μίλησε για την Αγγελική, την Παρασκευή και τον Επαμεινώνδα, «τρεις νέους ανθρώπους με όνειρα σαν όλους μας που εκείνη τη μέρα απλώς ξύπνησαν για να πάνε στη δουλειά τους και ένα αγέννητο μωρό που δεν του δόθηκε το δικαίωμα να γευτεί τη ζωή».

Και κατέληξε ότι «ο πόνος, η αδικία, ο θάνατος δεν έχουν χρώμα ούτε ιδεολογία. Ας πάψουμε να κληροδοτούμε τον διχασμό και τη βία στις επόμενες γενιές. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ». Αμήν.

Γλώσσα λανθάνουσα

Συνέβη και αυτό στη Βουλή! Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έβγαλε στη φόρα τον διάλογο Βελκουλέσκου – Τόμσεν. Για του λόγου το αληθές, η φράση του είχε ως εξής: «Τι άλλο μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση όταν έβγαλε στη φόρα διάλογο του Τόμσεν με την κυρία Βελκουλέσκου;».

Κι ενώ όσοι τον άκουσαν αρχικά διερωτήθηκαν αν πρόκειται για γλώσσα λανθάνουσα που… αλήθεια λέγει ή μήπως ο Παπαχριστόπουλος ξέρει κάτι παραπάνω, ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ότι «κάποιοι οδηγήθηκαν στην υπερβολή και στην παρερμηνεία των δηλώσεών του εξαιτίας της απελπισίας και της θλίψης τους επειδή η αξιολόγηση τελειώνει».

Σε εκείνους, ωστόσο, που καλοπροαίρετα παρανόησαν τη δήλωση είπε ότι στην ομιλία του επικρότησε τη στάση της κυβέρνησης να «σηκώσει» το θέμα της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Οταν βέβαια του έδειξαν οι δημοσιογράφοι το σχετικό βίντεο με το απόσπασμα της ομιλίας του –σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι η δήλωσή του ακούστηκε διαφορετικά –ο βουλευτής των ΑΝΕΛ αναγνώρισε το λάθος του.

Τουλάχιστον ο Παπαχριστόπουλος, σε αντίθεση με παλαιότερες αντίστοιχες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη (για να μην ξεχνιόμαστε), παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε λάθος έκφραση και δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι. Είναι και αυτή μια κάποια (κυβερνητική) πρόοδος!