Από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσαν, μάταια, τον λόγο για να απαντήσουν, ενώ προσπαθούσαν να εξηγήσουν τη διπλοπροσωπία του Πρωθυπουργού –ο οποίος ξεκίνησε την έκτακτη εμφάνισή του στη Βουλή με συναινετικά μηνύματα για το Προσφυγικό και κατέληξε με τις κλασικές καταγγελίες του για τη διαπλοκή και επιστροφή στη λίστα Μπόργιανς.

Οχι μόνον από τη ΝΔ, αλλά και η Φώφη Γεννηματά με τον Βασίλη Λεβέντη εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα ήταν σκηνοθετημένη μόνο και μόνο για να κάνει νέο θόρυβο, οχυρωμένος πίσω από τον υπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας.

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε απαντητικό e-mail που η κυβέρνηση έλαβε, όπως είπε, αργά χθες το απόγευμα από τον Νόμπερτ Βάλτερς – Μπόργιανς, σχετικά με όσα είχε προτείνει το 2012 στην κυβέρνηση Σαμαρά, μέσω του έλληνα προξένου στο Ντύσελντορφ. Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, η τότε κυβέρνηση είναι υπόλογη, επειδή ο γερμανός υπουργός αναφερόταν το 2012 (κατά τη μετάφραση του e-mail) σε «πιθανές ενδείξεις για έλληνες φοροφυγάδες».

Απόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απάντηση ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, ο οποίος ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει φθάσει σε «σημείο εσχάτης πολιτικής απελπισίας», ενώ απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα πρόσθεσε: «Κι αν έχετε φθάσει εκεί, σηκωθείτε να φύγετε!..».

Νωρίτερα, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τόνιζαν ότι το e-mail Μπόργιανς αναφέρει «ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση», έκαναν λόγο για «θλιβερό Πρωθυπουργό» που «από τη μια ζητεί συνεννόηση και από την άλλη υβρίζει» –για να αποφανθούν τελικώς ότι «πρόκειται για τον δόκτορα Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ της ελληνικής πολιτικής».