Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την πρωινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια μια σειρά από εσωκομματικές συσκέψεις ενόψει και των αυριανών ανακοινώσεων για τους κατευθυντήριους άξονες στο νέο πρόγραμμα της ΝΔ.

Ο ίδιος προγραμματισμός προέβλεπε ότι η ημέρα θα έκλεινε με την παρουσία του στην αναγόρευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ημέρα ξεκίνησε και έκλεισε σύμφωνα με το πρόγραμμα –η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τιμητική εκδήλωση για τον Κύπριο Πρόεδρο· άλλωστε, ήταν και ο λόγος της απουσίας του κατά την έκτακτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ στη Βουλή –παρ’ ότι ο τελευταίος τη στηλίτευσε.

Το Προσφυγικό, ωστόσο, άλλαξε άρδην το επιμέρους χθεσινό πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού πριν από την άφιξή του στο ΣτΕ είχε ήδη οριστικοποιηθεί η μετάβαση στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αναμενόταν η οριστικοποίηση της συνάντησης με τον τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Κερίμ Ουράς που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα.

Πληροφορούμαι ότι, όπως συνέβη και με την αυστριακή πρεσβευτή, από τη γαλάζια ηγεσία υποβλήθηκε περίπου ένα νέο «διάβημα» προς την Αγκυρα επειδή δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Το όραμα του Βενιζέλου

Κατά την πρωινή επίσκεψη στο ΣτΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε και μια εκτός προγράμματος συνάντηση και με τον… Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου συνόδευε τον Κυριάκο στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου όταν πέρασαν μπροστά από την προτομή του πρωθυπουργού «της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» –και η στάση ήταν σχεδόν υποχρεωτική. Ο πρόεδρος του ΣτΕ έκανε μια σύντομη αναφορά στο έργο του Βενιζέλου και στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινή –χανιώτικη –καταγωγή και τη συγγένειά του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο «μεταρρυθμιστή και οραματιστή των δημοκρατικών θεσμών της χώρας» –με μια εμφανή στόχευση να συνδεθούν τα σχόλιά του με όσα διαδραματίζονται σήμερα στη χώρα.

Το δείπνο για τον Αναστασιάδη

Χθες το βράδυ, ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης παρακάθησε και στο δείπνο που ακολούθησε προς τιμήν του Νίκου Αναστασιάδη παρουσία και του Προκόπη Παυλόπουλου.

Αλλά με τον κύπριο Πρόεδρο θα συναντηθεί εκ νέου την Κυριακή στη Λευκωσία, με αφορμή μια πολιτικο-επιστημονική εκδήλωση του ΔΗΣΥ με θέμα: «Διδάγματα από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο». Ο Κυριάκος θα επιδιώξει να αναδειχθούν όσα δεν κάνει η Ελλάδα και έκανε η Κύπρος –για να αφήσει πίσω της το Μνημόνιο.

Το κυπριακό παράδειγμα θα αναλύσει ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος και την ελληνική αντίδραση στην κρίση ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος. Το επισημαίνω επειδή η περίπτωση Παγουλάτου προβάλλεται στα γαλάζια γραφεία ως παράδειγμα των προσώπων που θα ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χαρακτηρίσουν το δικό του σχέδιο διεύρυνσης της ΝΔ.