Τα σύνορα με τη Βουλγαρία τα κλείνουν οι εγκάθετοι της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, κορύφωσε σε ένα από τα γνωστά του παραληρήματα στη Βουλή ο Νίκος Φίλης.

Δεν απάντησε, πάντως, στο φλέγον ερώτημα: αν είναι οι εγκάθετοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των νεοναζί που κλείνουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία, τότε ποιοι είναι οι εγκάθετοι που ετοιμάζονται να σφραγίσουν τα σύνορα στα Σκόπια και μάλιστα σύντομα, όπως επιμένουν όλες οι πληροφορίες; Οι κολλητοί του Σόιμπλε;

Παραδόξως, εκεί τα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι εξίσου επεξηγηματικά. Σπεύδουν, ωστόσο, να προϊδεάσουν (ή να προειδοποιήσουν;) την κοινή γνώμη, όπως έκανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ότι δεν αποκλείεται να κλείσουν τα σύνορα. Οπως το έθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης, θα είναι λίγο δύσκολα στην αρχή, αλλά μετά τους πρώτους μήνες θα συνηθίσουμε με τους χιλιάδες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Κάτι σαν τα capital controls δηλαδή. Τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί ακόμα κυβερνητικό στέλεχος να πει (όπως είχε πει ο Φίλης) ότι δεν τρέχει και τίποτα, γιατί, όπως οι «δικοί μας» ψηφοφόροι δεν έχουν 420 ευρώ την εβδομάδα, ομοίως δεν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οπότε, μικρό το κακό…

Η κυβέρνηση έχει προφανώς αντιληφθεί τη βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Δίνει, όμως, την εντύπωση πως έχει αποδεχθεί περίπου ως κακιά μοίρα όσα έρχονται και ότι απλώς τα περιμένει. Θυμίζει από την ανάποδη το βοναπαρτικό «έχω κάνει όλους τους υπολογισμούς, η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους». Τότε προφανώς θα φταίνε οι εγκάθετοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με ολίγη από «τρόικα εσωτερικού».

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται κανέναν εγκάθετο για την εικόνα ολικού meltdown που βγάζει προς τα έξω η χώρα κυρίως με την αδυναμία φύλαξης των συνόρων. Τα καταφέρνει μια χαρά από μόνη της. Εχει μάλιστα προειδοποιηθεί πολλάκις από το καλοκαίρι και πιο πρόσφατα από πηγές της ολλανδικής Προεδρίας ότι εδώ που φτάσαμε, η πορεία προς το κλείσιμο των συνόρων ενδέχεται να είναι μη αναστρέψιμη, παρ’ ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι παλεύουν εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής.

Τότε γιατί η ολοκλήρωση της λειτουργίας των hotspots (και κυρίως η αξιόπιστη καταγραφή των εισερχομένων) έχει μετατραπεί σε εφαρμογή θεωρίας της πυρηνικής φυσικής; Είναι μόνο θέμα ασυνεννοησίας των υπουργών και αδυναμίας ενεργοποίησης όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της βοήθειας που παρέχεται; Η ζωή θα δείξει. Διότι πρόοδοι έγιναν τις τελευταίες μέρες. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκτιμηθούν δεόντως από τους υπόλοιπους 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας.

Το ευρωπαϊκό μομέντουμ υπέρ του κλεισίματος των συνόρων κερδίζει έδαφος. Οι δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα στη λογική προετοιμασίας της κοινής γνώμης διά παν ενδεχόμενο, προκαλούν ανησυχία. Κυρίως δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν το παλεύει με όλες της τις δυνάμεις.

Εκτός αν πρόκειται για ακόμη έναν τακτικισμό, με στόχο κέρδη στο μέτωπο της πρώτης αξιολόγησης. Ομως, τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν από την ήττα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο θόρυβος έχει γίνει ενοχλητική φασαρία.