Ολοι έκαναν τις δωρεές τους για το Προσφυγικό στη διεθνή διάσκεψη του Λονδίνου για τη Συρία. Η Ανγκελα Μέρκελ προσέφερε επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ, ο Λοράν Φαμπιούς άλλο 1 δισ., ο Ντέιβιντ Κάμερον επιπλέον 1,2 δισ. στερλίνες και ο Τζον Κέρι ακόμη 900 εκατομμύρια δολάρια. Η συνεισφορά της Ελλάδας ήταν συμβολική, ύψους 300.000 ευρώ, καθώς –όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας –η προσφορά του ελληνικού λαού είναι ανεκτίμητη.

Ο Αλέξης στο ραντεβού του με τη Μέρκελ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι ώς τη Σύνοδο Κορυφής θα είναι έτοιμα τα hotspots στη χώρα μας.

Στη συνάντηση με τον Κάμερον ο Τσίπρας άκουσε με ικανοποίηση τον βρετανό ομόλογό του να τού ανακοινώνει ότι άμεσα έρχεται στη χώρα μας ομάδα βρετανών ειδικών που θα αναλάβει αποκλειστικά την επαναπροώθηση πακιστανικής καταγωγής μεταναστών στο Πακιστάν. Οχι, Τσίπρας και Κάμερον δεν μίλησαν για το Brexit, αφού ο Αλέξης γενικώς δεν θέλει να ακούει για exit.

Γαλλογερμανικός άξονας

Και ο Νίκος Τόσκας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιάννης Μουζάλας και ο Θόδωρος Δρίτσας θα είναι παρόντες στις σημερινές κοινές δηλώσεις που θα κάνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Πρόκειται για τον «σκληρό» Τόμας Ντεμεζιέρ και τον φίλο μας Μπερνάρ Καζνέβ, οι οποίοι θα μιλήσουν για –τι άλλο; –το Προσφυγικό. Υποθέτω ότι αμφότεροι θα τονίσουν όλα όσα πρέπει να γίνουν, αλλά θα επαναλάβουν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τους πρόσφυγες. Για να δούμε τι θα δούμε.