Είναι εντυπωσιακό! Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών οι αγρότες για πρώτη φορά έχουν τόσο μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους. Ποτέ άλλοτε μετά τη Μεταπολίτευση ο αγροτικός κόσμος δεν κατέβασε τόσα τρακτέρ στους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους και η φυσική συμμετοχή δεν ήταν τόσο μεγάλη - ούτε τότε που ο πρώιμος εκσυγχρονισμός ξεφούσκωσε τα λάστιχα των αγροτών.
Εντάξει, παραδοσιακά ο Ιανουάριος προσφέρεται για αγροτικές κινητοποιήσεις γιατί είναι ο νεκρός μήνας του χρόνου στην καλλιέργεια της γης. Αλλά τόσο πολλοί; Αυτό που δεν κατάλαβε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η Κουμουνδούρου όταν οι αγροτοσυνδικαλιστές είχαν αρχίσει τις απειλές ακόμη από τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν πως ο αγροτικός κόσμος είχε φτάσει στο «σημείο βρασμού» κι η αντίδραση όταν θα εκδηλωνόταν θα ήταν ανεξέλεγκτη. Γιατί; Η αιτία είναι απλή: επτά χρόνια ύφεσης συσσώρευσαν πολλά προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, οι σχεδιαζόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές παρεμβάσεις ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι.
Ολα τα υπόλοιπα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η δυναμική των πραγμάτων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και μαζί του η κυβέρνηση πίστεψε πως ήταν δυνατόν να καλμάρει τις αντιδράσεις με την αποπληρωμή των οφειλομένων επιδοτήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο κι όταν είδε πως απέτυχε, τότε άρχισε να διακινεί τα περί φοροφυγάδων κι όταν πλέον διαπίστωσε ότι είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, ετοιμάζεται πλέον να κάνει το επόμενο λάθος. Ποιο είναι αυτό; Θα επιχειρήσει να φέρει σε αντίθεση τους εργαζομένους και τους μικροαστούς με τους αγρότες χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως δεν μπορούν μόνο οι δύο προηγούμενες κατηγορίες να σηκώνουν το φορολογικό βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Τα πράγματα λοιπόν οδηγούνται σε αδιέξοδο; Πιθανόν, και ίσως ο χρόνος να βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση. Πόσο μπορούν να αντέξουν τα μπλόκα; Ο Ιανουάριος έφυγε και από τον Φεβρουάριο οι αγρότες πρέπει να αρχίσουν σιγά σιγά να επιστρέφουν στα χωράφια. Ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από το κλείσιμο των δρόμων. Αρα ο χρόνος λειτουργεί βραχυπρόθεσμα υπέρ της κυβέρνησης. Ετσι κι αλλιώς την πλειοψηφία των αγροτικών ψήφων ο ΣΥΡΙΖΑ την πήρε με υποσχετική από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τώρα πλέον την επιστρέφει.
Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα με την πολιτική έκφραση των μεσαίων στρωμάτων. Μόνο; Θα φανεί στις 4 Φεβρουαρίου με τη γενική απεργία. Η κοινωνία μοιάζει με κινούμενη άμμο από την οποία δεν κινδυνεύει μόνο ο Τσίπρας, αλλά και το νέο πουλέν της ελληνικής και των εξωχώριων ελίτ Κυριάκος Μητσοτάκης όσους ρητορικούς ακροβατισμούς και γλωσσικά λογοτεχνήματα κι αν εκφέρει.