Τα προστατευτικά πλέγματα έφυγαν πριν από λίγες μέρες και η νέα όψη του κτιρίου Acropole Palace στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ αποκαλύφθηκε. Το ιστορικό ξενοδοχείο είναι πλέον φρεσκοβαμμένο και αστραφτερό.

Τα τελευταία χρόνια γίνονταν εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό διατηρητέο κτίριο, που είχε λειτουργήσει στο παρελθόν ως ξενοδοχείο, και ο στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι μετά την περάτωσή τους το κτίριο να λειτουργήσει ως κύτταρο πολιτισμού.

Το κτίριο αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση και οικοδομήθηκε τα έτη 1925-26. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Art Nouveaux στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτήρια της εποχής του Μεσοπολέμου και χαρακτηρίζεται από σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, που το αναδεικνύουν ως εξαιρετικό δείγμα του ρυθμού Art Nouveau στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Η ιστορία του

Σε λίστα με τα νεώτερα μνημεία της Αθήνας που δημοσιεύει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην ιστοσελίδα του αναφέρεται πως από τα μπαλκόνια του Acropole Palace «έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης». Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980 και το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ λίγο αργότερα άρχισε η αποκατάστασή του.

Παλιές φωτογραφίες του ιστορικού ξενοδοχείου (Πηγή: Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών, eie.gr)

Τον περασμένο Απρίλιο ο τότε υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο κτίριο είχε τονίσει πως «το Acropole Palace θα αποτελέσει ένα σημαντικό κύτταρο πολιτισμού, ένα χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσέλκυσης κυρίως νέων καλλιτεχνών». Και είχε προσθέσει πως το το Acropole μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το κτίριο του Πολυτεχνείου και την ανάπλαση της οδού Τοσίτσα μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα γειτονιά πολιτισμού στο κέντρο της πόλης και να λειτουργήσουν σαν ισχυρός πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη τη περιοχή, η οποία εδώ και χρόνια υποβαθμίζεται και πλήττεται από την κρίση».

H«Πόλη μου»κοντά σας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο facebookΗ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Instaneaγια καθημερινή και άμεση ενημέρωση