Τελικά, γιατί πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο; Πολλές εξηγήσεις μπορεί να δώσει κανείς –αλλά επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, το πιθανότερο είναι ότι κάποια ανώτερη δύναμη ήθελε να καταστήσει μέγα πολιτικό «παίκτη» τον Βασίλη Λεβέντη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε τίποτε –εξού και ο Πάνος Καμμένος άρχισε να ζητά εξεταστικές επιτροπές πατώντας ακόμα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έμειναν «στα λεφτά τους» –και κάποιοι σοφά ποιούντες έμειναν και στα σπίτια τους, όπως ο Κουτσούμπας.

Ομως, ο Λεβέντης την άρπαξε την ευκαιρία –το τσιγάρο που έδωσε τράκα στον Τσίπρα το κέρδισε επικοινωνιακά πολλές φορές στη συνέχεια. Με απανωτές συνεντεύξεις παντού, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων άρχισε να προφητεύει τα μελλούμενα: τι αποστασίες, τι συνεργασίες, τι προδοσίες, τι νέες πλειοψηφίες –όλα τα προβλέπει και δεν κρύβει τίποτα.

Σε ένα πολιτικό σκηνικό που δείχνει σημάδια απόλυτης αγκύλωσης, ο Λεβέντης δίνει ό,τι και το σαφράν στο ριζότο: γεύση. Μπορεί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να μην ψηφίσουν ποτέ υπέρ του Τσίπρα, όπως διατείνεται ο πρόεδρος, αλλά είναι αλλιώς να μετράς κουκιά για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αλλιώς να υπολογίζεις πόσο θα κοπούν οι συντάξεις και πόσο φόρο θα πληρώσουν οι αγρότες.

Με τις συνεχείς δηλώσεις του, ο πολύπειρος τηλεστάρ πολιτικός αρχηγός επιτυγχάνει το ακατόρθωτο: τη στιγμή που κανένα κόμμα δεν μετακινείται ούτε εκατοστό από τις καλοκαιρινές θέσεις του, εκείνος εμφανίζει τα πάντα σε κίνηση. Ενα μπιγκ μπανγκ με ίντριγκες, πάθη και μεταγραφές βουλευτών που σιγοβράζει στην τηλεοπτική κατσαρόλα της Ενωσης Κεντρώων. Κι αν τίποτε από όλα αυτά δεν συμβεί στην πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.