Τελικά έχει εμμονή με την αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας. Και με τη θεσμική αντιπολίτευση και με τη συμπολιτευόμενη. Μια στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ήταν απλώς ο φερετζές για να κατηγορήσει ο Πρωθυπουργός την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την εθνική γραμμή, μια στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας όπου παρομοίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης με σκυλιά που γαβγίζουν, ο Τσίπρας κάνει επίθεση σε έναν αντίπαλο που δεν υπάρχει.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει εχθρούς για να συσπειρώσει το κόμμα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Στο κυβερνητικό σύμπαν η Κόλαση είναι μονίμως οι άλλοι. Η δε μονότονη διαβεβαίωση από κυβερνητικούς κύκλους ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με την κυβερνητική πλειοψηφία και ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν κυβερνητικά νομοσχέδια, θυμίζει λίγο τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη Σένγκεν, την ώρα ακριβώς που η Συνθήκη ξηλώνεται.

Οπου ακούγονται πολλές διαψεύσεις και ισάριθμες διαβεβαιώσεις, τότε σημαίνει ότι υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό. Διαφορετικά, γιατί χρειάζονται οι συνεχείς επισημάνσεις ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μπετόν;

Τα ήξεις αφήξεις για τη διεύρυνση ή όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας δείχνουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Εξάλλου, ποτέ δεν ξέρεις πότε οι 153 μπορεί να γίνουν 151.

Δεδομένης όμως της απροθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να συγκυβερνήσουν με οποιοδήποτε κόμμα –κάτι που θα απαιτούσε συγκεκριμένες θέσεις και χρονοδιάγραμμα, προγραμματική συμφωνία σε βασικά ζητήματα πολιτικής και φυσικά νομή της εξουσίας (και των υπουργείων) –πόσω μάλλον να συμμετάσχουν σε μια Οικουμενική, η κυβέρνηση φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες της στο lego.

Επικαλούμενη τη συναίνεση, φαίνεται να επιδιώκει να μαζέψει τουβλάκια (βουλευτές) από άλλα κόμματα σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Με απλά λόγια, μάλλον δεν υπάρχει διάθεση σύγκλισης με τα κόμματα αλλά διάθεση σύλησης των κομμάτων (η ΝΔ, εξάλλου, δεν θέλει και πολύ για να συληθεί). Ετσι η κυβέρνηση μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Το πρόβλημα είναι ότι τα τουβλάκια δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Η συλλογή κομματιών-βουλευτών που υποτίθεται ότι θα έχουν πιο συναινετικό προφίλ, εκτός από λογιστική προσέγγιση της πολιτικής με βάση το μέτρημα των κουκιών, είναι και επιρρεπής στην αποδόμηση. Το συμπαγές lego γρήγορα μπορεί να μετατραπεί σε Jenga: σε αυτό, αν τραβηχτεί ένα κομμάτι από τη μέση ή από κάτω, μπορεί να γκρεμιστεί ολόκληρος ο πύργος.

Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά, ήταν ο χθεσινός πρωθυπουργικός χρησμός. Για την ώρα, μόνο τα εσωκομματικά σκυλιά μοιάζουν έτοιμα να αλυχτήσουν στην πρώτη δύσκολη ψηφοφορία. Οσο για τα υπόλοιπα, ε, δεν είναι και τόσο περίπλοκα πλάσματα. Οπως το έθεσε ο Μπίσμαρκ, τα σκυλιά ακολουθούν αυτόν που τα ταΐζει.