Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου σε σιωνιστικό συνέδριο ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους, ήθελε απλά να τους απελάσει και ότι ήταν ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ εκείνος που τον έπεισε για την εξόντωσή τους.

Από την πλευρά της, η Γερμανία σχολιάζει: «Η ευθύνη για το Ολοκαύτωμα είναι δική μας».

Μιλώντας σε παγκόσμιο σιωνιστικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι σε συνάντηση που είχαν ο Μεγάλος Μουφτής Χαζ Αμίν αλ-Χουσεϊνί και ο Χίτλερ τον Νοέμβριο του 1941, ο αλ-Χουσεϊνί ήταν αυτός που του έβαλε την ιδέα εξόντωσης των εβραίων.

«Ο Χίτλερ δεν ήθελε να εξοντώσει τους Εβραίους εκείνη την εποχή, ήθελε να απελάσει τους εβραίους. Και ο Χατζ Αμίν αλ-Χουσεϊνί είπε: "Εάν τους απελάσεις, θα έρθουν όλοι εδώ (στην Παλαιστίνη)"» είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, ο Χίτλερ ρώτησε τον Μεγάλο Μουφτή τι να κάνει με τους εβραίους και εκείνος του απάντησε: «Να τους κάψεις».

Το βίντεο με τις δηλώσεις Νετανιάχου:

Οι δηλώσεις του Ερντογάν προκάλεσαν κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ισχυρισμός ότι ο Μεγάλος Μουφτής ήταν εκείνος που έπεισε τον Χίτλερ για την εξόντωση των εβραίων έχει απορριφθεί από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νετανιάχου κάνει μία τέτοια δήλωση. Το 2012, μιλώντας στην Κνεσέτ είχε πει ότι ο Χουσεϊνί ήταν «ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της τελικής λύσης».

Βερολίνο: Ευθύνη της Γερμανίας το Ολοκαύτωμα

Λίγες ώρες πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισκεφθεί το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ευθύνη για το Ολοκαύτωμα ήταν των Γερμανών.

«Όλοι οι Γερμανοί γνωρίζουν την ιστορία της δολοφονικής ρατσιστικής μανίας των Ναζί που οδήγησε στην ρήξη με τον πολιτισμό που ήταν το Ολοκαύτωμα» είπε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νετανιάχου.

«Αυτό διδάσκεται στα γερμανικά σχολεία και υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό, καθώς δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Και δεν βρίσκω κανέναν λόγο να αλλάξουμε την οπτική της ιστορίας μας κατά κανέναν τρόπο. Γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι γερμανική και σε μεγάλο βαθμό δική μας» είπε ο Ζάιμπερτ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από