Τη γνωστή παροιμία «τα λέει της πεθεράς να τα ακούσει η νύφη» μου θύμισε η χθεσινή τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά (σε συνέντευξη Τύπου για τη Διεθνή Διάσκεψη για τις θρησκείες στη Μέση Ανατολή) για τα όσα φέρεται να υποσχέθηκε η Ανγκελα Μέρκελ σε Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία.

Θυμίζω ότι, μεταξύ των άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος υποσχέθηκε να επιταχύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με αντάλλαγμα τη συνεργασία της Αγκυρας στο Προσφυγικό.

Μόνο που δεν περνάει από το χέρι της αφού χρειάζεται συναίνεση και των 28. Φρόντισε να το υπογραμμίσει ο Κοτζιάς υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θεσμούς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, «όπως η Επιτροπή», και θεσμούς που αποφασίζουν, «όπως το Συμβούλιο των υπουργών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Με απλά λόγια, οι Γερμανοί δεν έχουν καμία δουλειά να προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Πάντως, δεν θεωρώ τη σχετική δυσφορία ανεξάρτητη από το θέμα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, που άνοιξε και με ευθύνη του Βερολίνου.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τις σημερινές συναντήσεις του με τον βούλγαρο ομόλογό του Ντάνιελ Μίτοφ και με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, καθώς αμφότερες συνδέονται με την επαναφορά του αμερικανικής εμπνεύσεως TAP και του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

Το καλύτερο είναι η απάντησή του για τον –αιωνία η μνήμη του –Turkish Stream. «Είχα δηλώσει εξαρχής στους Αμερικανούς ότι η ελληνική κυβέρνηση, όταν και εφόσον φτάσουν οι ρωσικοί αγωγοί μέχρι τα σύνορά μας, δεν θα τους απαγορεύσει τη διέλευση» είπε ο Κοτζιάς και έριξε το φταίξιμο για την καθυστέρηση στο ότι ακόμα δεν έχουν συμφωνήσει Ρωσία και Τουρκία. Ολο αυτό το λένε και ξεκάρφωμα.

Το κονκλάβιο των επιτρόπων

Μπορεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να έβαλε –χωρίς να τον ρωτήσει –το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεύτερο (μετά το δικό του) στην επίσημη αποστολή της ΝΔ που μεταβαίνει στη Μαδρίτη για το Συνέδριο του ΕΛΚ. Μόνο που ο Δημήτρης, ως είθισται, είναι υπεράνω κομματικών ιδεολογιών και όχι μόνο.

Πόσω μάλλον τώρα που είναι επίτροπος και ως τέτοιος μεταβαίνει… πανηγυρικά απόψε στη Μαδρίτη. Το λέω επειδή ο Αβραμόπουλος μετέχει σε ένα από τα κεντρικά πάνελ με θέμα το Προσφυγικό. Αύριο πρωί πρωί φεύγει τρέχοντας για τη Σλοβενία.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έφτασαν στα αυτιά του όσα διημείφθησαν με την υποψηφιότητα της Ντόρας για μια από τις αντιπροεδρίες του ΕΛΚ, η οποία τελικώς απεσύρθη. Ούτε ότι δεν έσπασαν τα τηλέφωνά του από διαφόρους της αποστολής που θέλουν να τον συναντήσουν στη Μαδρίτη.

Κατόπιν τούτων, μου φαίνεται ότι ο Δημήτρης θα μείνει πιστός στο κονκλάβιο των επιτρόπων, αφού υποψήφιοι αντιπρόεδροι είναι και δύο επίτροποι με τους οποίους διατηρεί πολύ καλή επαφή: ο αυστριακός Γιοχάνες Χαν (αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ) και ο φινλανδός Γίρκι Κατάινεν (αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδιος για την Απασχόληση). Δεν θα μπει και στον πειρασμό να στηρίξει την Ντόρα

Και ο Σταύρος στη Μαδρίτη

Προβλέπω όμως συνωστισμό στη Μαδρίτη την Πέμπτη. Το λέω γιατί εκτός από τους νεοδημοκράτες, στην ισπανική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης

Οχι, προς Θεού, δεν θα πάει και αυτός στο Συνέδριο του ΕΛΚ. Θα δώσει το «παρών» σε δείπνο που διοργανώνει στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας –ενόψει των εκλογών στην Ισπανία τον Δεκέμβριο –ο Αλμπερτ Ριβέρα του Ciudadanos, του κεντροδεξιού κόμματος που εμφανίζεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.

Γύρω από το τραπέζι, μαθαίνω, θα κάθονται πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων και ο πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φέρχοφστατ.

Εγώ τώρα τι να πω; Προφανώς, ο επικεφαλής του Ποταμιού βαρέθηκε να ακούει παραινέσεις περί συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και είπε να στραφεί στην Κεντροδεξιά. Να σας θυμίσω, άλλωστε, ότι το ιδρυτικό του μότο ήταν: «Κλέβουμε ιδέες κι από αριστερά κι από δεξιά».

Αντικείμενο μελέτης

Οταν ο Ποδονίφτης έπνιξε την Αθήνα το 1994 και μαζί τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, το κόμμα έθεσε ως κύρια προτεραιότητα τη διάσωση του ιστορικού του αρχείου. Με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων και εθελοντών το αρχείο σώθηκε.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση και τη συντήρηση ήταν, σε πολλές περιπτώσεις, πρωτοποριακές για την εποχή. Μάλιστα, υπήρξε και μεταπτυχιακή εργασία που στηρίχθηκε σε αυτές τις πρακτικές.

Η συγκεκριμένη εργασία του χημικού Παναγιώτη Μαυραντώνη θα παρουσιαστεί σήμερα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οπως βλέπετε, το ΚΚΕ συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Οπως και τα περισσότερα αδελφά του κόμματα στην Ευρώπη. Αυτά, βέβαια, σαν μουσειακό είδος.