Στα κάγκελα βρίσκονται πάλι οι εκπαιδευτικοί για το ενδεχόμενο νέας αύξησης του ωραρίου τους –για δεύτερη φορά από το 2013 –αλλά και για την πιθανότητα μείωσης των ειδικοτήτων τους που σήμερα είναι περίπου 120, ώστε να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία.

Το αστείο είναι ότι το 2013 που ο τότε υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε πρωτοαυξήσει (κατά δύο ώρες την εβδομάδα) το ωράριό τους, η σημερινή κυβέρνηση τον κατηγορούσε και υποσχόταν επαναφορά…

Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις του Νίκου Φίλη ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ωραρίου, η ΟΛΜΕ χθες ανέδειξε το ζήτημα αυτό ως μείζον, ζητώντας από τους εκπαιδευτικούς εξουσιοδότηση για άμεση απεργιακή κινητοποίηση (μαζί με τη ΔΟΕ) σε περίπτωση αύξησης.

Γιατί δεν πιστεύουν τον υπουργό; Πρώτον, διότι ο ίδιος ο Φίλης μόλις στις 11 Οκτωβρίου σε συνέντευξή του στο «Βήμα» δήλωσε ότι «το θέμα της αύξησης των ωρών διδασκαλίας καθώς και της μείωσης των ειδικοτήτων εκπαιδευτικών θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο, καθώς είναι θέμα διαλόγου και όχι επιβολής».

Δεύτερον, διότι το ίδιο θέμα είχε ανακινήσει ο προκάτοχός του Αριστείδης Μπαλτάς λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και όλοι πρέπει να βάλουμε τον οβολό μας. «Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μία ή δύο ώρες παραπάνω, ως συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης, νομίζω ότι θα δεχθεί» είχε πει.

Και τρίτον, γιατί στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση που θα είναι μπούσουλας για τις επικείμενες αλλαγές, υπάρχει αναφορά και σε αύξηση ωραρίου.

Υπάρχει βέβαια και ένας βαθύτερος λόγος για την επιφύλαξή τους: η ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ που τόσο προεκλογικά όσο και κατόπιν μέσω του τότε αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη τους είχε υποσχεθεί να επιστρέψει το ωράριό τους στα προ 2013 επίπεδα. Θυμάστε τη διδακτική ιστορία με τον μικρό βοσκό που φώναζε συνέχεια «λύκος»;