Σαλάτα, πρώτο ή κυρίως πιάτο, το συγκεκριμένο είναι τόσο γευστικό και τόσο versatile που μπορούμε να το σερβίρουμε όπως και όποτε θέλουμε… Mία συνταγή του σεφ Κώστα Κωβαίου.

Υλικά

1 χταπόδι περίπου 1 1/2 κιλό

250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα

3 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων ψιλοκομμένες

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 πορτοκάλι (το χυμό του)

1 κ.σ. μουστάρδα

3 κ.σ. ξύδι λευκό

7 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι

1 ποτήρι νερού λευκό κρασί

αλάτι-πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση

Χταπόδι

Βράζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης, το λευκό κρασί,1 κουταλιά ξύδι και τους κόκκους πιπεριού με σκεπασμένο το σκεύος για περίπου 1 ώρα. Συμπληρώνουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.

Μαυρομάτικα φασόλια

Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 5΄ και μετά αποσύρουμε το πρώτο νερό, σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά.

Μετά τοποθετούμε πάλι τα φασόλια σε κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 25’.

Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε ένα σκεύος ,προσθέτοντας τις πιπεριές, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 ξύδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Ντρέσινγ

Βάζουμε στο μούλτι την μουστάρδα, το χυμό πορτοκαλιού,3 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 ξύδι και ομογενοποιούμε. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

Στήνουμε το πιάτο μας με τα φασόλια από κάτω, το χταπόδι κομμένο σε φέτες και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Διακοσμούμε με κάπαρη, φύλλα άνηθου και φύλλα παζαριού.

Σεφ Κώστας Κωβαίος

Ο σεφ Κώστας Κωβαίος είναι chef de cuisine στο London Hotel στην Γλυφάδα.Γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1981 και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη, έχοντας καταγωγή από την κυκλαδίτικη Ηρακλειά.

Σπούδασε την μαγειρική τέχνη στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια γαστρονομίας, οινολογίας, καθώς και υγιεινής τροφίμων.

Είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπως την Holiday Inn, το Πεντελικόν, τον Αστέρα Βουλιαγμένης (Westin Athens -Arion Resort & Spa) και γνωστά εστιατόρια της Αθήνας όπως τα Jackson hall και Wagamama.