Ουκ εά με καθεύδειν το του Βαρουφάκη τρόπαιον. Σε ελεύθερη απόδοση, δεν μ’ αφήνει να κοιμηθώ το σουξέ του Βαρουφάκη. Επειτα τα δύο απανωτά χτυπήματα στην προχθεσινή και τη χθεσινή στήλη αναγκάζομαι να επανέλθω.

Κι αυτό επειδή ο γερμανός χορογράφος Λέον Καχάνε πήρε συνέντευξη από τον πρώην υπουργό Οικονομικών (φωτογραφία), μετά την ομιλία του στην Μπιενάλε της Μόσχας.

Σας τα έγραφα και προχθές: εκεί όπου ο Γιάνης (αλήθεια, γιατί δεν καθιερώνεται η διεθνής ονομασία Yanis, να ξεμπερδεύουμε;) απαίτησε από τους καλλιτέχνες να προκαλούν τρόμο στους «ισχυρούς της κοινωνίας».

Στη συνέντευξη, λοιπόν, για λογαριασμό του περιοδικού «Spike Art», επανήλθε με ρουκέτα εναντίον της documenta, της μεγαλύτερης διοργάνωσης σύγχρονης τέχνης, η οποία το 2017 θα πραγματοποιηθεί στο γερμανικό Κάσελ και στην Αθήνα. Το να υπενθυμίσω πόσο σημαντική ευκαιρία γεννιέται για τη χώρα μας είναι περιττό.

Τι γνώμη έχετε, κύριε Βαρουφάκη, γι’ αυτήν την ιστορική πρωτιά; «Πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι καθόλου χαρούμενος… Μοιάζει με τουρισμό της κρίσης. Με ένα κόλπο ώστε να εκμεταλλευτούν την ελληνική τραγωδία και να κάνουν μασάζ στις συνειδήσεις κάποιων ανθρώπων από την documenta. Οπως οι πλούσιοι Αμερικανοί που ταξιδεύουν σε ένα φτωχό κράτος της Αφρικής για σαφάρι ή για ανθρωπιστική τουριστική καμπάνια. Το βρίσκω χωρίς ουσία τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

Η κουβέντα προφανώς δεν περιελάμβανε μόνο τέχνη. Σε ερώτηση του Γερμανού σχετικά με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση ο πρώην εταίρος είχε –προφανώς! –έτοιμη απάντηση: «Αυτό ήταν πάντοτε ένα παράξενο ζευγάρι, μια προβληματική συμμαχία. Το καλύτερο που μπορώ να πω για τους ΑΝΕΛ είναι ότι μας είχαν αφήσει μόνους, δεν συμμετείχαν πραγματικά στη διαμόρφωση της πολιτικής. Το χειρότερο, ότι η ιδεολογία τους είναι τοξική». Ακούει το υπουργείο Αμυνας;

Ο Κωδικός 1101

Ο σταρ Γιάνης έχει και συνέχεια: ήταν απόγευμα χθες όταν έσκασε σαν βόμβα ένα βίντεο-τρέιλερ που άναψε συζητήσεις και γέννησε ερωτηματικά. Με αισθητική από «Games of Thrones» ή «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» το βιντεάκι που ανέβηκε στο Ιντερνετ και έχει τίτλο «Κυριακή 1 Νοεμβρίου, Οι 1101 έρχονται» ξεκινά με το «Ερχονται και θα αλλάξουν τα πάντα».

Και αμέσως μετά εμφανίζονται μικρά ονόματα καθημερινών πολιτών μαζί με τα πρόσωπά τους. Ανάμεσά τους ο Γιάνης αλλά και ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης που είχε πάρει ζεστά τις ημέρες του δημοψηφίσματος το Οχι.

Προαναγγελία κόμματος, κινήματος, διαδικτυακής εκπομπής στο εναλλακτικό ιντερνετικό μέσο ενημέρωσης The Press Project ή απλώς ένα ακόμη σάιτ που όμως ευελπιστεί να μετασχηματιστεί σε πολιτική κίνηση; Ιδωμεν.

Η συνωμοτικότητα γύρω απ’ το νέο εγχείρημα αφήνει ανοιχτά τα πάντα. Ο Γιάνης είναι έτοιμος για όλα εξάλλου. Πάντως, αν έχουμε το τρίτο σενάριο σκέφτομαι πως ο πρώτος που θα τα βάψει μαύρα θα είναι ο Λαφαζάνης. Ευνόητοι οι λόγοι.