Ηδήλωση του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ για τα «ευήκοα ώτα» των Αμερικανών, σε αντίθεση με εκείνα των Ευρωπαίων, έκανε παλαιότερους συντρόφους του να θυμηθούν την αμερικανική εποπτεία στην Ελλάδα και τη χούντα. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, σχολίασαν, απλώς ήταν αγέννητος!

Σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ελα όμως που τις ξέρουμε ήδη. Πρόκειται για το τρίτο Μνημόνιο και τα πολλά μέτρα που μας επιφυλάσσει. Τα ψιμύθια του κ. Τσίπρα δεν απαλύνουν τις συνέπειες. Για ανάπτυξη, ούτε λόγος!

Αν κοιτάξει κανείς το σύνθημα «Πάμε μπροστά», θα δει περαιτέρω μείωση μισθών, συντάξεων, αύξηση ανεργίας, φόρων κ.λπ. Κάθε μέρα που περνά καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο ότι εκεί που στόχευαν από την αρχή εκεί θα μας πάνε. Τότε ίσως έρθουν και επενδύσεις, γιατί τότε θα συμφέρει να έρθουν. Το έδαφος προλειαίνεται.

Κάποια στιγμή γίναμε Ευρωπαίοι, «επίπλαστοι», κατά πώς μας συμφέρει. Δυστυχώς όμως και η ΕΕ για αλλού ξεκίνησε κι αλλού η ζωή την πάει.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής –ο κανονικός –μετά τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ έλεγε: «Εριξα τους Ελληνες στη θάλασσα να μάθουν να κολυμπούν». Εμαθαν; Η σκηνή παραπέμπει στο κύμα προσφύγων που διαβαίνουν το Αιγαίο, με πνιγμένους και διασωθέντες. Είναι θέμα ποσοστών. Αλλωστε με ποσοστά δεν μετριούνται σήμερα οι άνθρωποι;

Μπορεί να φταίνε οι Ελληνες και πρώτα οι πολιτικοί, όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, όμως ποιος πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι τα κάνουν όλα καλά; Την εποπτεία τους είχαμε, τις οδηγίες τους ακολουθούσαμε (κουτσά στραβά), τα προϊόντα τους αγοράζαμε, το Μάαστριχ ψηφίσαμε, το Δουβλίνο ΙΙ υποστηρίξαμε, τον ΟΤΕ, το αεροδρόμιο, το μετρό τους δώσαμε, τον Χριστοφοράκο τους επιστρέψαμε. Ας μη συνεχίσω.

Αλλά και τα επαναλαμβανόμενα μεγάλα σκάνδαλα (Volkswagen, Siemens) ή οι μίζες που σκόρπιζαν αφειδώς δεν μοιάζουν με τον υγιή ανταγωνισμό που ευαγγελίζονται και για τον οποίο, υποτίθεται, κόπτονται.

Αυταπάτες δεν χωρούν. Τα «καλά και συμφέροντα» πάντα επικρατούσαν στην Ιστορία. Οπως και να το δεις όμως, στην ίδια ερώτηση καταλήγεις. Εμείς τι κάνουμε;

Αγνοούμε τα δεδομένα και ως μικρομέγαλοι καμωνόμαστε ότι θα λύσουμε τα πολύ μεγάλα όταν τα «θαλασσώνουμε» στα πολύ μικρά. Θαλασσινοί που δεν έμαθαν κολύμπι!

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός