Στον απόηχο του παγκόσμιου χρηματιστηριακού ξεπουλήματος που προκλήθηκε από την οικονομική αναταραχή στην Κίνα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων. Πράγματι, η Κίνα αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση του κινδύνου να πέσει στην παγίδα του χρέους – αποπληθωρισμού.

Η Κίνα σήμερα βρίσκεται μπροστά στην ίδια πρόκληση χρέους – αποπληθωρισμού με αυτήν που αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος κόσμος. Το ερώτημα είναι το πώς θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή. Η συγκέντρωση περισσότερου χρέους δεν αποτελεί λύση.

Η πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων από τη χώρα είναι πολύ σημαντική επειδή, για να μπορέσει να ξεφύγει η Κίνα από την παγίδα του χρέους – αποπληθωρισμού, θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα σε όλους τους κλάδους –μια προσπάθεια που είναι σε καλύτερη θέση να κάνει ο ιδιωτικός τομέας. Οπως έχει δείξει το σκανδιναβικό μοντέλο, το κράτος δεν χρειάζεται να αποτελέσει εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγικότητας, με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται διαχείριση σε κρατικά επενδυτικά κεφάλαια με τρόπο επαγγελματικό και διαφανή.

Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν πέσει στην παγίδα του χρέους – αποπληθωρισμού επειδή δεν ήταν διατεθειμένες να δεχτούν το πολιτικό κόστος της αναδιάρθρωσης που απαιτείται σε ολόκληρους κλάδους. Αντί γι’ αυτό βασίστηκαν σε χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Στην περίπτωση της Κίνας το πολιτικό σύστημα παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι ηγέτες της χώρας μπορούν να λάβουν πολιτικά επίπονες αποφάσεις χωρίς να ανησυχούν για το τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές. Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι οι ηγέτες της Κίνας θα λάβουν τις αποφάσεις που πρέπει.

Project Syndicate

Ο Αντριου Σενγκ είναι μέλος του Asia Global Institute στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και μέλος του UNEP Advisory Council.

Ο Σιάο Γκενγκ είναι διευθυντής του IFF Institute, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και μέλος του Asia Global Institute.