Ξεκινώντας από τους χαμένους, ο μεγαλύτερος ηττημένος των εκλογών είναι η χώρα, μια που τα αποτελέσματα της κάλπης δεν επέβαλαν τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα ήταν ικανή να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη δύσκολη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Ηττημένο είναι και το πολιτικό σύστημα που εισέπραξε την απαξίωση του 45% των ψηφοφόρων. Από τα κόμματα, ο μεγάλος ηττημένος είναι η ΝΔ που δεν μπόρεσε να ανακάμψει και να διεκδικήσει την πρώτη θέση. Ετερος ηττημένος είναι Το Ποτάμι που, παρά τα αξιόλογα στελέχη και τις προωθημένες μεταρρυθμιστικές θέσεις, πλήρωσε τον αρχηγισμό του, τον ρόλο του εύκολου κυβερνητικού εταίρου και την ασάφεια του ιδεολογικοπολιτικού του στίγματος, πατώντας με το ένα πόδι στο στρατόπεδο των φιλελευθέρων και με το άλλο σε αυτό των σοσιαλδημοκρατών. Τέλος, ηττήθηκαν οι δραχμιστές της ΛΑΕ, καταστώντας σαφές ότι ο λαός μας, στη συντριπτική του πλειοψηφία, δεν θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ, ούτε να ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας τα φαντάσματα του υπαρκτού σοσιαλισμού, έστω και υποβασταζόμενα από τις δύο καρυάτιδες του εθνικολαϊκισμού.

Στους νικητές θα συμπεριλάμβανα τους δανειστές μας, οι οποίοι θα πρέπει να νιώθουν πιο ευτυχείς με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει την εφαρμογή του επώδυνου τρίτου Μνημονίου, αντί να τον έχουν απέναντι στα κάγκελα με τους αγανακτισμένους. Ασφαλώς, νικητής είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Τσίπρας, που επιβεβαίωσε πανηγυρικά την άποψη ότι στην τηλεοπτική πλέον δημοκρατία μας μετράει περισσότερο το περιτύλιγμα παρά η ουσία και τα αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών. Νικητές δυστυχώς και η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής που αύξησε τα ποσοστά της καθώς και η Ενωση Κεντρώων του Λεβέντη ο οποίος, παρά την ψήφο καλαμπούρι που εισέπραξε, έκανε από τις πιο εύστοχες δηλώσεις το βράδυ των εκλογών.

Στους νικητές αφήνω τελευταία τη Δημοκρατική Συμπαράταξη –ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών –η οποία όχι μόνο δεν συμπιέστηκε όπως τα άλλα μικρότερα κόμματα, αλλά αύξησε τις δυνάμεις της ποσοστιαία και σε απόλυτους αριθμούς, χάρις στο μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε στην κατακερματισμένη Κεντροαριστερά, τις σωστές τοποθετήσεις στο καίριο ζήτημα της κυβερνησιμότητας και στην ίδια τη Φώφη Γεννηματά, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο την εκτίμηση και τη συμπάθεια του εκλογικού σώματος. Η νίκη αυτή δημιουργεί πλέον νέες ευνοϊκές συνθήκες για τη συνεργασία και σύγκλιση των ευρύτερων δυνάμεων του χώρου.

Ο Γιάννης Τούντας είναι καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία