Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας σηματοδοτεί την έναρξη του τελικού γύρου διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό –όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους –τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά.

Πλέον, σε αυτό το σημείο η συμβολή του υπουργού Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις είναι καθοριστική και ήδη πολλές λεπτομέρειες είχαν παγώσει λόγω υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Το ακριβές ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, οι όροι με βάση τους οποίους θα διεξαχθεί η διαδικασία, ακόμα και τα (όποια) κίνητρα δοθούν στους παλαιούς μετόχους θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις επόμενες ημέρες. Και ο ρόλος του (νέου) υπουργού Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να είναι κομβικός.

Παράλληλα, συνυφασμένη με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι και η νομοθετική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και σε αυτή την περίπτωση, η όποια πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του θέματος περνάει μέσα από την πολιτική ηγεσία και κυρίως από το υπουργείο των Οικονομικών.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αυτές οι διαδικασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί προ πολλού, αλλά έπεσαν θύμα της προεκλογικής περιόδου. Προσθέτουν μάλιστα ότι «τώρα τρέχουμε» προκειμένου να προλάβουμε τις προθεσμίες ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Και αυτό γιατί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχουν πικρή πείρα από διαπραγματεύσεις που καθυστερούν μέχρι την τελευταία στιγμή, οδηγώντας σε αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι, λίγες ώρες προτού λήξει η προθεσμία.

Το τελευταίο είναι και το σενάριο που απεύχονται οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις «ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια». Παράλληλα, θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους προκειμένου να προσεγγίσουν ιδιώτες επενδυτές ώστε να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

Και, αν τελικά οι αυξήσεις γίνουν με διαδικασίες εξπρές σε διάστημα λίγων εβδομάδων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Εξού και η βιασύνη των τραπεζιτών που –αν μπορούσαν –θα άρχιζαν την επαφή με τον υπουργό Οικονομικών ακόμα και πριν από την ορκωμοσία του.