Ναι, οκ, είναι προφανές ότι ΔΕΝ πρωτοτυπώ σήμερα, σε καμία περίπτωση. Ομως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι οι Nirvana, για οποιονδήποτε λόγο, ήταν ένα συγκρότημα που επηρέασαν πολύ τη ροκ με το πέρασμά τους από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Γι’ αυτό λοιπόν σήημερα, δόξα και τιμή σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα τραγούδια (και βίντεο) της δεκαετίας του ’90 – μέχρι και σήμερα φυσικά -, το «Smells like teen spirit». Το οποίο κυκλοφόρησε ως σινγκλ (περίπου) σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια….

Εχει την πλάκα του πάντως το γεγονός ότι όταν πρωτοάκουσε ο μπασίστας της μπάντας, Κριστ Νοβόσελιτς, αυτά που είχε γράψει αρχικά ο Κομπέιν, τα χαρακτήρισε γελοία. Και τότε ο Κομπέιν (ως αντίποινα;) έβαλε την μπάντα να παίζει συνέχεια το ριφ – για μιάμιση ώρα. Πέτυχε τον σκοπό του πάντως: ο Νοβόσελιτς πείστηκε.

Και κάτι ακόμη: ο τίτλος του τραγουδιού προήλθε από γυναικείο αποσμητικό (Teen Spirit), το οποίο φορούσε η τότε κοπέλα του Κερτ Κομπέιν – κι επειδή η ιστορία δεν φαίνεται να της έχει δώσει κάποια ιδιαίτερη σημασία, ας της δώσουμε εμείς (δηλαδή εγώ): την έλεγαν Τόμπι Βέιλ (ή Βάιλ, η προφορά εξαρτάται από το αν είσαι από την Καλιφόρνια, από τη Μασαχουσέτη ή από τη Νεμπράσκα). Μια φίλη του Κομπέιν (και της Βέιλ/Βάιλ, έπαιζαν στο ίδιο συγκρότημα) έγραψε σε τοίχο του σπιτιού του με σπρέι «Κurt Smells Like Teen Spirit» κι αυτό του καλάρεσε για τίτλο του τραγουδιού. Βέβαια, ο Κομπέιν είχε πει ότι το σλόγκαν τού έφερνε σε κάτι επαναστατικό κι ότι δεν γνώριζε ότι ήταν αποσμητικό… Και έγενετο Ιστορία!