Κάποιοι θα μπορούσαν να τη χαρακτηρίσουν και αποφράδα ημέρα. Οι πιο ψύχραιμοι θα πουν ότι ήταν αναμενόμενο, και λόγω ηλικίας όλων των μελών αλλά και λόγω προβλημάτων υγείας του Τόνι Αϊόμι. Αλλοι, πιο ρομαντικοί θα πουν πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το (αναπόφευκτο) τέλος μια εποχής. Εγώ θα υιοθετήσω και τις τρεις οπτικές γωνίες μαζί και θα δω την κατάσταση πιο… τρισδιάστατη. Οχι ότι είναι καλύτερα έτσι, αλλά όπως και να το κάνουμε, όλα κάποτε τελειώνουν…

Στις 3 του μηνού τουτουνού ανακοινώθηκε επίσημα με ένα βίντεο 75 δευτερολέπτων η τελευταία παγκόσμια περιοδεία των μεγάλων Black Sabbath. Οι μπαμπάδες (ή νονοί, όπως προτιμάτε) κάθε τι μέταλ και όχι μόνο, που έχουν επηρεάσει γενιές μουσικών ανά τον κόσμο, με μια φωνή που αν και θα ήθελε να το ‘χε σκάσει πρόωρα από την Αποκάλυψη, τελικά θυμίζει παρουσίαση «προσεχώς» για αμερικανιά δεκαετίας ’90, μας ενημερώνουν ότι η μπάντα πρόκειται να βγει στον δρόμο για μια παγκόσμια περιοδεία που θα είναι και η τελευταία τους (αν δεν αποφασίσουν να κάνουν 3, 4, 80 comebacks α λα Scorpions – πράγμα δύσκολο λόγω της εύθραυστης υγείας του Αϊόμι). Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περάσουν από τα μέρη μας, μιας και δεν έχουν ανακοινώσει καθόλου ημερομηνίες για Ευρώπη παρά μόνο για Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (χαρά που θα κάνουν τα κίουι…), αλλά η ελπίδα είναι δωρεάν, μιας και θα ανακοινώσουν περισσότερες ημερομηνίες τον Οκτώβριο.

Το γεγονός ότι στη λίστα των μελών της μπάντας δεν εμφανίζεται καθόλου το όνομα του ορίτζιναλ ντράμερ Μπιλ Ουόρντ δεν προκάλεσε ιδιαίτερες εντυπώσεις. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν προστριβές, κυρίως με τον Οσμπορν, λόγω του ότι ηχογράφησαν χωρίς αυτόν το «13», το άλμπουμ της επανένωσής τους, που κυκλοφόρησε (μαντέψτε!) το 2013. Πάντως το γεγονός ότι η φωνή στο βίντεο δεν αναφέρει κάποιον άλλον ντράμερ, ενδεχομένως αφήνει κάποιο παράθυρο ανοιχτό.

Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, ας βάλουμε δυνατά ένα «Iron Man» από το «Paranoid» τον δεύτερο δίσκο τους (που κυκλοφόρησε τον ίδιο χρόνο με τον ομώνυμο πρώτο τους, το 1970), με το ορίτζιναλ ψυχεδελικό βιντεάκι του.