Τα μύδια δεν είναι μόνο για να τα μαγειρεύουμε αχνιστά ή σαγανάκι. Ταιριάζουν απόλυτα και σε μακαρονάδες. Η συνταγή είναι του σεφΣτράτου Ιωσηφέλλη.

Υλικά (για δύο μερίδες)

300 γρ μύδια

150 γρ λιγκουίνι

20 γρ. ελαιόλαδο

20 γρ σκόρδο

1 σκελίδα

150 γρ. ντομάτα περασμένη στον τρίφτη

3 αποξηραμένες καυτερές πιπεριές

5 γρ μαϊντανό

100 γρ λευκό κρασί

Aλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Οι περισσότερες συσκευασίες πλέον αναγράφουν δύο χρόνους, προτιμείστε τον μικρότερο για να γίνουν αλ ντέντε.

Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι ή σε κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο σπασμένο και 2 καυτερές πιπεριές αποξηραμένες κομμένες σε κομματάκια. Σοτάρουμε, σβήνουμε με την ντομάτα και αφού βράσει λίγο η σάλτσα προσθέτουμε ψιλοκομμένες 2 με 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αφού δέσει λίγο η σάλτσα προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μύδια (τα πλένουμε και αφαιρούμε το γένι) και το λευκό κρασί. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2me 3 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.

Προσοχή, αν κάποιο μύδι δεν ανοίξει το πετάμε όπως επίσης και εάν κάποιο μύδι έχει ανοίξει πριν το μαγείρεμα π.χ. κατά το πλύσιμο, πάλι το πετάμε.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα μύδια τα μακαρόνια κατευθείαν από το νερό (δεν τα στραγγίζουμε). Θέλουμε να μεταφερθεί και λίγο από το ζουμάκι τους στην σάλτσα για να ολοκληρωθεί το βράσιμό τους.

Φροντίζουμε να υπάρχει μια ισορροπία στην ποσότητα μακαρονιών θαλασσινών για να έχουμε ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα αισθητικά.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, νιφάδες καυτερής πιπεριάς που έχουμε σπάσει και ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο.

Προαιρετικά μπορεί όποιος θέλει να προσθέσει κατίκι Δομοκού ή ένα κρεμώδες τυρί τις αρεσκείας σας….

Tip

*Αν θέλουμε το πιάτο απλώς πικάντικο και όχι καυτερό, χρησιμοποιούμε μόνο τη μία πιπεριά.

Σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης

Ο σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης γεννήθηκε το 1985 στη Λέσβο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Institute of hotel & tourism studies Le Monde.

Εχει εργαστεί ως καθηγητής στο ΙΕΚ ΠΡΑΞΙΣ, στις κουζίνες του Café del Mar και του ξενοδοχείου Astir of Paros κ.ά. Ενώ υπεύθυνος κουζίνας έχει αναλάβει στα εστιατόρια Άνω Κάτω στη Γλυφάδα, στο bar- restaurant Kabar στο Θησείο. Ως sous-chef έχει εργαστεί στα Baraonda, Ακρωτήρι και Διόσκουροι.

Έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια «Διεθνούς Κουζίνας (Βραζιλιάνικη- Μεξικάνικη- Καραιβικής- Νότιας Αφρικής)» με Chef τον Αντώνιο Καβαλιέρο, γευσιγνωσίας οίνου και παρουσίαση οινοποιείου, με γευσιγνωσία κρασιών του οινοποιείου «Κτήμα κυρ’ Γιάννη».

Επίσης, πρόγραμμα επιμόρφωσης σπουδαστών και αποφοίτων Le Monde για παρασκευή και παρουσίαση Γαλλικού Μενού με εισηγητή τον σεφ Jean Yves Carattoni κ.ά.