Οι μπάμιες είναι λίγο παρεξηγημένες, έχουν όμως ορκισμένους οπαδούς. Δώστε βάση στα μυστικά της προετοιμασίας.

Υλικά για 6 άτομα

1 μέτριο κοτόπουλο (1200-1500 γραμμάρια) κομμένο σε μικρές μερίδες

4 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

1,5 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες

μισό ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού πελτέ

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

1 κιλό μικρές μπάμιες καθαρισμένες

1 ποτηράκι του κρασιού ξύδι

λίγο ελαιόλαδο για να τηγανίσω τις μπάμιες

3-4 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζω τις μπάμιες, τις πλένω και τις βάζω σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Στη συνέχεια τις βάζω σε ένα ταψί με το ξύδι και τις αφήνω στον ήλιο για περίπου μισή ώρα.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζω το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά. Προσθέτω τις ντομάτες, τον πελτέ, το μαϊντανό, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Βάζω 2 ποτήρια του νερού νερό και αφήνω το κοτόπουλο να βράσει για 40-45 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι τηγανίζω τις μπάμιες (προσέχω να μην μαυρίσουν). Τις βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τις προσθέτω στην κατσαρόλα που έχει βράσει το κοτόπουλο. Τις αφήνω για περίπου 10 λεπτά και σβήνω την φωτιά.

Η συμβουλή της Ρένας

Οι μπάμιες θέλουν προσοχή στο καθάρισμα. Κόβω γύρω γύρω το κεφαλάκι κάθε μπάμιας και προσέχω να μην τρυπήσει και βγάλει σάλια.

Από το βιβλίο «Ρένα της Φτελιάς: Συνταγές που αγαπήσαμε», Εκδόσεις Στεργίου (Θα το βρείτε στα stergiouShop.com, amazon.com, www.amazon.co.uk και στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Public).