Μαύρα σύννεφα σκεπάζουν το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης καθώς είναι έτοιμες να ξεσπάσουν τρεις διαφορετικές καταιγίδες. Η ελληνική κρίση, η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και η άνοδος λαϊκίστικων κομμάτων στην εξουσία σε πολλές χώρες.
Αν και κάθε καταιγίδα συνιστά και μια ξεχωριστή απειλή, η Ευρώπη έχει τα φόντα να την αντιμετωπίσει μεμονωμένα. Απειλητικότερη για την ώρα μοιάζει η ελληνική κρίση και ένα τυχόν Grexit θα έθετε σε κίνδυνο ευρύτερα την ευρωζώνη.
Στη δεύτερη καταιγίδα, τη ρωσική, η συνέχιση της εμπλοκής της Μόσχας στο ουκρανικό ζήτημα φέρνει τη Δύση αντιμέτωπη με ένα δίλημμα. Είτε να της επιβάλει πιο αυστηρές κυρώσεις, ρισκάροντας εμπορικά αντίποινα και περαιτέρω μείωση του τζίρου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, είτε να συμβιβαστεί με τον επεκτατισμό του Κρεμλίνου.
Η τρίτη καταιγίδα σχετίζεται με την άνοδο λαϊκίστικων κομμάτων πανευρωπαϊκά. Ενεργοποιείται εξαιτίας της ευρείας δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα σε παραπαίουσες οικονομίες - και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας που είναι ο δεύτερος στις δημοσκοπήσεις παίκτης.
Στην εύπορη Δανία το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα τερμάτισε δεύτερο στις εκλογές, το αριστερό κίνημα Podemos στην Ισπανία απολαμβάνει διψήφια ποσοστά, ενώ παρόμοια ανησυχία υπήρχε για το κόμμα Ανεξαρτησίας του Φάρατζ στη Βρετανία.
Ο κίνδυνος να συγχωνευθούν σε μία, πολύ πιο δυνατή, είναι υπαρκτός. Αν και οι τρεις συγκλίνουν σε μια μεγάλη καταιγίδα, ο ήλιος πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία θα αργήσει να βγει.
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν είναι επικεφαλής σύμβουλος για οικονομικά θέματα της Allianz και μέλος της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής του γερμανικού ομίλου.