Και αυτόν τον Ιούνιο, όπως κάθε Ιούνιο, χιλιάδες νέοι αμερικανοί φοιτητές άρχισαν να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στις μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ. Η Goldman Sachs για παράδειγμα, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων, οικονομικών συμβούλων και εκτιμητών εξαγορών – συγχωνεύσεων στον κόσμο, πήρε αυτό το καλοκαίρι ως interns 2.900 φοιτητές.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος γι’ αυτό και οι φιλόδοξοι νεαροί εργάζονται ασταμάτητα, πολλές φορές επί μέρες χωρίς καθόλου ύπνο. Πρόσφατα ένας φοιτητής που έκανε την πρακτική του στην Bank of America Merrill Lynch, ο 21χρονος Μόριτς Ερχαρντ, βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του έπειτα από 72 ώρες συνεχούς εργασίας. Σύμφωνα με τη νεκροψία, ο Ερχαρντ πέθανε από αλλεπάλληλες επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από την αϋπνία. Ο θάνατος αυτός οδήγησε μερικές μεγάλες τράπεζες στο να θεσπίσουν μερικούς κανόνες στον παράλογο και χαοτικό κόσμο των προγραμμάτων πρακτικής εξάσκησης.

Η Goldman Sachs για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι βάζει όριο στις ώρες που θα πρέπει να εργάζονται καθημερινά οι interns. Οχι πάνω από 17! Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να μην υποχρεώνουν κάποιους από τους άλλους υπαλλήλους τους να εργάζονται τα Σάββατα. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστήμιου Γέιλ, 1 στους 4 Αμερικανούς δηλώνει εξαιρετικά πιεσμένος από τη δουλειά του. Μάλιστα πρόσφατα, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που διεκδικεί και το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, κατέθεσε νομοσχέδιο που, εάν εγκριθεί, θα υποχρεώνει τις εταιρείες που έχουν τουλάχιστον 15 εργαζομένους να δίνουν στον καθένα 10 ημέρες πληρωμένων διακοπών –κάτι τέτοιο όμως δεν έχει θεσπιστεί ακόμα.

Οι καλοπληρωμένες δουλειές σε αυτές τις εταιρείες – κολοσσούς μπορεί να αποτελούν το μήλον της Εριδος για τους φιλόδοξους νέους, όμως οι συνθήκες εργασίας είναι εξαντλητικές. Μέσα σε όλα αυτά κυκλοφόρησε ένα χιουμοριστικό μέιλ από κάποιους φοιτητές που κάνουν την εξάσκησή τους στην Goldman Sachs, ανώνυμο βέβαια και ιδιαίτερα αιχμηρό. Εχει τίτλο «10 εντολές για να αποκτήσετε δύναμη» και μερικές από τις συμβουλές που δίνει είναι οι εξής: «Να το θυμάστε –εάν τα πάτε καλά το καλοκαίρι μπορεί να σας προτείνουν μόνιμη δουλειά. Μη λυπηθείτε τον εαυτό σας, φτάστε τον στα άκρα. Να φεύγετε τελευταίοι και να έρχεστε πρώτοι στο γραφείο. Να γλείφετε τον προϊστάμενό σας και να του φέρνετε πρωινό κάθε μέρα. Ετσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να προσληφθείτε. Φέρτε επίσης ένα μαξιλάρι στο γραφείο –θα κάνει τον ύπνο στο πάτωμα λίγο πιο άνετο και έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να προσληφθείτε. Να μην απομακρύνεστε πολύ από το γραφείο και να χάνετε λίγη ώρα στην τουαλέτα. Να δουλεύετε σαν τρελοί όλη μέρα. Θα αυξηθούν οι πιθανότητες να προσληφθείτε. Ομως προσπαθήστε να μην φθάσετε στην αυτοκτονία –θα χάσετε την ευκαιρία να προσληφθείτε».