–Αρα χτυπάμε το Ισλαμικό Κράτος, που θέλει το κεφάλι του Μπασάρ, την ώρα που ο Μπασάρ χτυπάει τους άλλους αντάρτες, τους οποίους στηρίζουν συμμαχικές μας χώρες. Δεν καταλαβαίνω τίποτα… Είμαστε υπέρ ή κατά του Μπασάρ;

–Κατά, αλλά θέλουμε να μείνει. Γκέγκε;

Ενας αμερικανός πιλότος, μέλος της διεθνούς συμμαχίας, πετάει πάνω από τη Συρία με ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος. Αναζητεί στόχους των τζιχαντιστών. Μιλάει στον ασύρματο με τον προϊστάμενό του, στον πύργο ελέγχου μιας βάσης στην Ιορδανία. Είναι λίγο αφελής. Οχι πως φταίει αυτό που δεν καταλαβαίνει τίποτα. Γιατί αυτά που του λέει ο προϊστάμενός του, δύσκολα τα βάζει σε μια σειρά ο νους. Οι τζιχαντιστές είναι εχθροί, αλλά μπορεί άνετα να πετάξει χαμηλότερα, δεν έχουν τα μέσα να τον πλήξουν εν πτήσει. Εχθρός είναι και ο Μπασάρ αλ Aσαντ, αλλά οι σύροι κυβερνητικοί πιλότοι δεν θα τον πειράξουν, τη δουλειά τους κάνει βομβαρδίζοντας το ISIS. Τα ραντάρ του Aσαντ τα χειρίζονται Ρώσοι, αλλά εδώ οι Ρώσοι είναι φίλοι. Ο Μπασάρ βομβαρδίζει τους αντάρτες, αλλά αυτό δεν αφορά τη διεθνή συμμαχία. Αλλωστε «καλοί» δεν υπάρχουν πια στη Συρία, μεταξύ των «μαχητών της ελευθερίας» υπάρχουν μέλη της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο αλ Νούσρα, είναι σχεδόν όλοι Σύροι, αλλά τους στηρίζουν οι Σαουδάραβες για να χτυπήσουν τον Aσαντ. Ε ναι, οι Σαουδάραβες είναι σύμμαχοι.

–Α, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι μαυροντυμένοι που πολεμούν με τον Aσαντ, με μια κίτρινη σημαία. Είναι Χεζμπολάχ. Δεν τους αγγίζεις.

–Γιατί;

–Γιατί θα ήταν σαν να βομβάρδιζες το Ιράν, ανόητε. Πρόσεχε μην ξεκινήσει εξαιτίας σου ο Γ’ Παγκόσμιος…

Είναι πράγματι ανόητος αυτός ο πιλότος. Ξαφνικά βλέπει ένα ελικόπτερο με τα χρώματα του συριακού στρατού να ρίχνει ένα βαρέλι που εκρήγνυται εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, στη μέση ενός χωριού με αμάχους.

–Εϊ, βγαίνει πράσινος καπνός!

–Φύγε γρήγορα, είναι χλώριο.

–Μα δεν παρέδωσαν όλο το χημικό οπλοστάσιο;

–Ναι, αλλά αυτό επιτρέπεται, παρότι δεν κάνει καλό στην υγεία. Λοιπόν, ώρα να επιστρέψεις.

–Αντε πάλι όλος αυτός ο δρόμος μέχρι την Ιορδανία. Αμα σκέφτομαι πως η βάση του Ιντσιρλίκ είναι στα 3 λεπτά…

–Αφού οι Τούρκοι δεν θέλουν να τη χρησιμοποιούμε. Είμαστε σύμμαχοι, αλλά όχι φίλοι.

–Λοιπόν την κάνω, τι σκατοκατάσταση!

Σκέτη καρικατούρα τον έκανε ο Κριστόφ Αγιάντ, ο αρθρογράφος της «Monde», τον αμερικανό πιλότο που φαντάστηκε να πετάει πάνω από τη Συρία. Αυτοί οι Γάλλοι…