Στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής της εκστρατείας, η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης άφησε υπονοούμενα για το σχέδιό της να δημιουργήσει ένα «παράλληλο» νόμισμα το οποίο θα χρησιμοποιείται στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας. Η Αντα Κολάου, η ακτιβίστρια που έγινε γνωστή από τον αγώνα της εναντίον των εξώσεων, είναι σήμερα σε θέση να υλοποιήσει το σχέδιό της έπειτα από την ορκωμοσία της ως νέας δημάρχου της ισπανικής μεγαλούπολης το περασμένο Σάββατο.

Η ιδέα είναι να μπορούν να ανταλλάσσουν οι κάτοικοι και οι ντόπιοι καταστηματάρχες τα ευρώ με αυτό το νέο νόμισμα και να το χρησιμοποιούν για να αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες με έκπτωση ή με άλλα πλεονεκτήματα. Οι δημοτικοί υπάλληλοι μπορεί ίσως να λαμβάνουν ένα κομμάτι του μισθού τους στο νέο νόμισμα. Η ισοτιμία θα είναι ένα προς ένα.

Ο Χοάν Ριμπό, νέος δήμαρχος της Βαλένθια και μέλος του Compromis, ενός τοπικού αριστερού κόμματος, έκανε μια αντίστοιχη πρόταση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Βέβαια, κανένα από αυτά τα δύο σχέδια δεν είναι πρωτοφανές. Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά προηγούμενα: η λίρα Μπρίστολ στη Βρετανία, το βαυαρικό τσιμγκάουερ στη Γερμανία, το σολ-βιολέτ στη γαλλική πόλη της Τουλούζης και στην Ισπανία το έκχι στο Μπιλμπάο, το ρες στη Χιρόνα και το πούμα στη Σεβίλλη. Ο σκοπός του κάθε παράλληλου νομίσματος διαφέρει: ενώ το νόμισμα στην Τουλούζη το χρησιμοποιούν περίπου 200 επιχειρήσεις, ένα ελβετικό εναλλακτικό νόμισμα, το βιρ, χρησιμοποιείται από περίπου 45.000 εταιρείες. Ούτε είναι η Βαρκελώνη η πρώτη τοπική κυβέρνηση που σκέφτεται να πληρώνει μέρος του μισθού των εργαζομένων σε τοπικό νόμισμα. Ο δήμαρχος του Μπρίστολ πληρώνεται εξ ολοκλήρου με την τοπική λίρα.

Ο Αντριου Χονζάβα της Οργάνωσης Κοινωνικού Εμπορίου, ενός ιδρύματος που ειδικεύεται στα τοπικά νομίσματα, υποστηρίζει ότι στην Ελβετία μια τράπεζα προσφέρει στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο τρόπια δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια από εκείνα της αγοράς. Αυτό σημαίνει, προσθέτει, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε φθηνή πίστωση στη διάρκεια μιας ύφεσης και έτσι διατηρούν την αγοραστική τους ικανότητα.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι, προειδοποιεί ο οικονομολόγος Κάρλος Ντίεζ, καθώς η πληρωμή των δημοτικών υπαλλήλων εν μέρει με τοπικό νόμισμα «αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες, ενώ εάν δεν υπάρχει τράπεζα να το στηρίξει μπορεί να συμβάλλει στον υπερπληθωρισμό. Μέχρι στιγμής το πιο επιτυχημένο σχετικό πείραμα γίνεται στη Χιρόνα (φωτογραφία) με τις 445 επιχειρήσεις που συμμετέχουν να έχουν δει τα έσοδά τους να αυξάνονται 3%-5%. Στο Μπρίστολ οι υποστηρικτές του σχεδίου ζητούν ήδη από τις τοπικές Αρχές να επιτρέψουν στους συμμετέχονες να πληρώσουν τους φόρους στο τοπικό νόμισμα. Οχι. Στους φόρους δεν υπάρχει έκπτωση. Πουθενά.