Δεν το προσέξαμε. Ανάμεσα στις εικόνες με τους τζιχαντιστές να προελαύνουν, τα πτώματα, τους πολίτες που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την Παλμύρα, ανάμεσα στους καπνούς και τη σφαγή, η μικρή λεπτομέρεια χάθηκε. Παντού στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας μπορεί κάποιος να παρατηρήσει το ίδιο σύμβολο –στα επιστύλια και τα υπέρθυρα και κυρίως στον μαγευτικό ναό του Μπελ. Οι σειρές με τα σκαλισμένα αβγά που εναλλάσονται με βέλη τα οποία κατευθύνονται προς τα κάτω πρωτοεμφανίσθηκαν στο Ερέχθειο. Στη Συρία τα μετέφεραν οι Ρωμαίοι οι οποίοι έκτισαν την Παλμύρα και διακόσμησαν τα μνημεία της με το αβγό που συμβολίζει τη ζωή ή την αναγέννηση και το βέλος που συμβολίζει πόλεμο ή θάνατο. Επί αιώνες αυτά τα δύο στοιχεία σκαλίζονταν μαζί, σημαίνοντας τη δυαδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Οταν πριν από τρεις εβδομάδες οι τζιχαντιστές του ISIS κατέλαβαν την Παλμύρα, αυτή την αρχαία όαση την τόσο σημαντική στο πέρασμα των αιώνων στο ταξίδι από τη Μεσόγειο στον Ευφράτη, πολλοί περίμεναν τα χειρότερα. Και τα χειρότερα συνέβησαν. Πολλές φωτογραφίες με τους δρόμους του Ταντμούρ, όπως λένε οι κάτοικοι τη σύγχρονη πόλη δίπλα στα ερείπια, γεμάτους με αποκεφαλισμένα πτώματα κρίθηκαν σοκαριστικές για να δημοσιοποιηθούν. Η Συρία του 3ου αιώνα μ.Χ. με τη βασίλισσα Ζηνοβία ήταν πολύ πιο ανεκτική με το πλήθος των λαών και των θρησκειών που φιλοξενούσε από ό,τι σήμερα, με τη μαύρη σημαία του ISIS να κυματίζει πάνω στο κάστρο που κάποτε ο Τ.Ε. Λόρενς είχε χαρακτηρίσει το «πιο εντυπωσιακό» του κόσμου.

Ομως οι κάτοικοι δεν έχουν μόνο την εξέγερση της Ζηνοβίας να αφηγηθούν. Τον Ιούνιο του 1980 η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξεγέρθηκε και σχεδόν κατάφερε να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο Χαφέζ Ασαντ. Την επομένη παραστρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν στη φυλακή της πόλης όπου βρίσκονταν εκατοντάδες κρατούμενοι –εγκληματίες, πολιτικοί και ισλαμιστές –και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως.

Ανάμεσα σε δύο τρόμους ζουν οι κάτοικοι της Παλμύρας. Θα μπορέσει να υπάρξει σωτηρία σε μια χώρα που μετρά περισσότερους από 200.000 νεκρούς τα τελευταία χρόνια μέσα σ’ έναν εμφύλιο χωρίς τέλος; Και έχουν ένα άλλο ερώτημα που το μεταφέρει ο Ρόμπερτ Φισκ στην «Ιντιπέντεντ». Εάν οι Αμερικανοί επιθυμούν τόσο πολύ να καταστρέψουν το ISIS, με τόσους δορυφόρους που διαθέτουν δεν εντόπισαν τους χιλιάδες τζιχαντιστές που ετοιμάζονταν να εισβάλουν στην Παλμύρα; Και δεν μπορούσαν να τους βομβαρδίσουν, όπως έκαναν σε διάφορες άλλες περιοχές της Συρίας, τις ημέρες που προηγήθηκαν της κατάληψης της αρχαίας πόλης; Το ερώτημα περιμένει να απαντηθεί. Οπως και η άλλη απορία: Τελικά ποιο σύμβολο θα επικρατήσει; Το αβγό ή το βέλος; Η ζωή ή ο θάνατος;