H Ιζαμπέλ Βαλντέζ Ροντρίγκεζ περιμένει να πάρει δωρεάν δύο ψηφιακές τηλεοράσεις 24 ιντσών –μια για τον εαυτό της και μια για τη μητέρα της. Δώρο της κυβέρνησης του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο. Μέχρι στιγμής βέβαια, έχει στα χέρια της μόνο δύο κουπόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να φέρει το Μεξικό στην ψηφιακή εποχή. Προκειμένου να μπουν στον κόσμο της τεχνολογίας οι πιο φτωχοί, η μεξικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να μοιράσει 10 εκατομμύρια τηλεοράσεις δωρεάν. Η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει αλλιώς: απροσχημάτιστη εξαγορά ψήφων.

Την Κυριακή οι Μεξικανοί προσέρχονται στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες θεωρούνται ουσιαστικά δημοψήφισμα για τη διακυβέρνηση του Νιέτο. Τους δύο τελευταίους μήνες οι ψηφοφόροι έχουν δεχθεί δώρα από υποψηφίους όλων των κομμάτων: από καπέλα και τρόφιμα, έως εισιτήρια για κινηματογράφο, σχολικό εξοπλισμό και δεξαμενές νερού για τα σπίτια. Τώρα έρχονται και οι τηλεοράσεις. Οι Μεξικανοί δεν τα θεωρούν περίεργα όλα αυτά. Η 41χρονη καθαρίστρια Μαρία Καρβαζάλ θυμάται πως σε κάθε εκλογική μάχη το κυβερνών κόμμα με το παράδοξο όνομα Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα μοίραζε είτε κιβώτια με τρόφιμα είτε χρήματα.

Σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες θα επιλεγούν τα 500 μέλη της Κάτω Βουλής και το 1/3 των κυβερνητών της χώρας, καθώς και δήμαρχοι και τοπικά Κοινοβούλια, διακυβεύονται πολλά. Ο πρόεδρος χρειάζεται την πλειοψηφία για να μπορέσει να υλοποιήσει έναν προϋπολογισμό που επλήγη από την πτώση των πετρελαϊκών εσόδων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 50% δεν εγκρίνει την πολιτική του, ενώ την εικόνα του δεν βοήθησε το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν έγινε γνωστό ότι η σύζυγός του αγόρασε φθηνά μια κρατική έπαυλη. Και βέβαια είναι και η συγκάλυψη της υπόθεσης της απαγωγής και δολοφονίας 43 φοιτητών πριν από μερικούς μήνες.

Εν μέσω των συγκρούσεων των καρτέλ ναρκωτικών και της οικονομικής στασιμότητας, πέντε υποψήφιοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας. Ετσι, τα δώρα πολύ συχνά προτιμώνται –είναι απτά, σε αντίθεση με τις υποσχέσεις για θέσεις εργασίας, εκπαίδευση και κοινωνικά προγράμματα που δεν υλοποιούνται ποτέ.

Βέβαια η κυβέρνηση θα μπορούσε να μοιράσει ψηφιακούς δέκτες που προσαρμόζονται στις αναλογικές τηλεοράσεις. Ομως η κυβέρνηση επιμένει ότι με το σχέδιό της θα μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού κατά 60%, ενώ θα ενισχυθεί και η βιομηχανία της χώρας. Φυσικά, εντελώς τυχαία οι περισσότερες τηλεοράσεις θα μοιραστούν στις περιοχές όπου οι υποψήφιοι της κυβέρνησης δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη.

Τα προεκλογικά δώρα είναι παράνομα, όμως ελάχιστες καταγγελίες φθάνουν στην Εκλογική Επιτροπή. Ποιον να πρωτοτιμωρήσει; Ολα τα κόμματα καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική.