Τον Ιούνιο του 1997, οι ιταλοί καραμπινιέροι εντόπισαν και συνέλαβαν στην Μπαγκέρια, μια μικρή πόλη της Σικελίας, τον διαβόητο κάπο της Κόζα Νόστρα, τον Πιέτρο Αλιέρι. Στη βίλα που του χρησίμευε ως κρησφύγετο ανακάλυψαν ολόκληρο παρεκκλήσι, εξοπλισμένο με σκαμνάκι προσευχής, βιβλίο της Θείας Λειτουργίας, ιερέα –ο οποίος επίσης συνελήφθη αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος. Και ο Αλιέρι δεν ήταν ο μόνος μαφιόζος που με το ένα χέρι λάτρευε την Παναγία και με το άλλο σκότωνε ανθρώπους, κάθε άλλο. Ενας παλιός μαφιόζικος νόμος απαγορεύει τις δολοφονίες την Παρασκευή, διότι Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός. Και ένα άλλο, εξίσου παλιό τελετουργικό, επιβάλλει τη ρίψη μιας σταγόνας αίματος πάνω στο ομοίωμα ενός αγίου για κάθε νεοσύλλεκτο που γίνεται δεκτός.

Αλλά αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, όλοι έχουν δει τον «Νονό». Στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε χθες το βράδυ από το γαλλογερμανικό δίκτυο Arte με τίτλο «Ο Πάπας και η Μαφία», ο βρετανός δημοσιογράφος και ερευνητής Τζον Ντίκι θέλησε να αναδείξει και την άλλη πλευρά της ιστορίας, τη σχέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με τη Μαφία. Διότι ειδικά από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξής, όταν τις ένωσε ένας κοινός πολιτικός εχθρός, το κομμουνιστικό κόμμα, ήταν μια σχέση τόσο ανίερη όσο και στενότατη. Χρόνια ολόκληρα έκλεινε η τράπεζα του Βατικανού τα μάτια στους εγκληματίες που πήγαιναν εκεί για να ξεπλύνουν χρήμα. Οπως ακριβώς στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έτσι και στους κόλπους της Εκκλησίας, πολλοί ήταν εκείνοι, σε κάθε σκαλοπάτι της ιεραρχίας, οι οποίοι ενέδωσαν στον πειρασμό της εγγυημένης δύναμης και της οικονομικής αρωγής που εκπροσωπούσε η Μαφία.

Και τώρα; Πέρυσι τον Ιούνιο, ο Πάπας Φραγκίσκος βρέθηκε στην Καλαβρία, το προπύργιο της Ντράνγκετα. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το Κασάνο άλο Γιόνιο, μια μικρή πόλη όπου είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα ένας μεταμελημένος μαφιόζος και ο τρίχρονος εγγονός του. Ενώπιον 100.000 συγκεντρωμένων, ο Φραγκίσκος ανακοίνωσε πως τα μέλη της Μαφίας δεν ανήκουν πλέον στην Καθολική Εκκλησία: «Οσοι είναι μέλη της μαφίας της Καλαβρίας, της Ντράνγκετα, δεν είναι σε κοινωνία με τον Θεό, είναι αφορισμένοι». Λένε πως δίστασε πολύ, πως πρόσθεσε τελευταία στιγμή, με το χέρι, το επίμαχο απόσπασμα στην ομιλία του. Το τι συνέβη στη συνέχεια, το πώς μεταφράστηκαν τα ωραία λόγια που ξέρει να λέει αυτός ο Πάπας σε πράξεις ίσως το αποκαλύψει κάποιο άλλο ντοκιμαντέρ ύστερα από χρόνια. Ισως και όχι.