Μπορεί στο Αιγαίο οι Τούρκοι να έχουν άγριες διαθέσεις. Αφιλόξενοι, όμως, δεν είναι. Κι ας έστησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον Νίκο Κοτζιά κάνα δίωρο στην Κωνσταντινούπολη ελέω προεκλογικής εκστρατείας.

Για να τον αποζημιώσει, ο Αχμέτ τον υποδέχθηκε στο Ντολμαμπαχτσέ –την επίσημη έδρα του στην Πόλη –με όλες τις τιμές. Κατ’ αρχάς, του είπε ότι ο ίδιος φιξάρισε το σημερινό του ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Για να μην αναφέρω ότι για τη συνάντηση με τον έλληνα ΥΠΕΞ επιστράτευσε το μισό τουρκικό ΥΠΕΞ. Παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υφυπουργός Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Κερίμ Ουράς και όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πρόσκληση για την Αγκυρα

Εμένα όλο αυτό μου μυρίζει συζήτηση για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο. Πάντως, δεν αποκλείω και ο Τούρκος να είναι φαν του Αλέξη Τσίπρα. Δεν το λέω επειδή μέσω Κοτζιά του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί επίσημα την Αγκυρα, ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο. Αλλά επειδή Alexis τον ανέβαζε, Alexis τον κατέβαζε. Κατά τα λοιπά, ο Νταβούτογλου αποχαιρέτησε τον Κοτζιά με ενθουσιασμό επειδή μετά τη συνάντηση θα πήγαινε, λέει, να κάνει προεκλογική ομιλία ενώπιον 60.000 ανθρώπων. Μετριόφρων ο Αχμέτ.

Περασμένα ξεχασμένα

Στο μεταξύ, δεν ξέρω πώς να το εκλάβω, αλλά επειδή ο Κοτζιάς δεν κάνει δηλώσεις στην τύχη, επισημαίνω ότι σε δύο συνεντεύξεις του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκανε ειδική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Για την ακρίβεια, ο Κοτζιάς θυμήθηκε ότι η τελευταία φορά που επισκέφθηκε τη γείτονα ήταν το 1999 συνοδεύοντας τον ΓΑΠ. Είπε μάλιστα ότι ο Παπανδρέου ήταν ο πρώτος ΥΠΕΞ που επισκεπτόταν την Τουρκία ύστερα από 50 χρόνια. Κατόπιν τούτων, να υποθέσω ότι όσα διημείφθησαν μεταξύ Κοτζιά και Παπανδρέου από το 2010 κι έπειτα είναι περασμένα ξεχασμένα;

Πνευματικότητα και ευλογία

Μένω στον Κοτζιά, ο οποίος ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Τουρκία όπως όλοι οι έλληνες επίσημοι: από –πού αλλού; –το Φανάρι.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που κράτησε μία ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών –σταθερά σε γραμμή Τσίπρα όσον αφορά τις σχέσεις με την Εκκλησία –είπε: «Βγαίνω από τη συνάντηση με μεγαλύτερη πνευματικότητα και πιο καθαρή ψυχή»! Οσο για τον Βαρθολομαίο, ευλόγησε και επισήμως την κυβέρνηση για το δύσκολο έργο της. Αμήν.

Οι αρχηγοί κρατών!

Και εφόσον πέρασα στη (μεταφυσική) σφαίρα της θεολογίας, να σας επισημάνω ότι η μεταφορά με τιμές αρχηγού κράτους των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας διχάζουν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ίδια τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

Για τις αιχμηρές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στον Βήμα FM και την μετωπική σύγκρουσή του με τον διευθυντή Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρη Κονιδιάρη, διαβάσατε στις σελίδες 2-3.

Αλλά ο Φίλης δεν ήταν ο μοναδικός συριζαίος που αναφέρθηκε στο θέμα. Σχόλιο για την όλη αυτή ιστορία έκανε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, υποστηρίζοντας πως «με τιμές αρχηγού κράτους η υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας και η περιφορά τους στον Αγιο Σάββα! Θου, Κύριε, φυλακήν το στόματί μου.Ελλάδα 2015! Για να γίνουμε σοβαρό ευρωπαϊκό κοσμικό κράτος θέλει δουλειά πολλή. Αλλη μια κραυγαλέα απόδειξη ότι η χώρα δεν πέρασε Διαφωτισμό».

Οι τρεις εικονολάτρες

Πάντως δεν δυσανασχετούν όλοι στην κυβέρνηση για το λείψανο: απόδειξη ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, που την Παρασκευή θα συνοδέψει τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Αγιος Σάββας για να το προσκυνήσουν οι ασθενείς. Και φυσικά η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην υποδοχή των λειψάνων, την οργάνωση της οποίας είχε το υπουργείο Αμυνας και ο πρόεδρός της Πάνος Καμμένος. Καλά ξεμπερδέματα. Αμήν (και πάλι).