Το 'πε και το 'κανε ο Τζον Κέρι. Εστειλε αμέσως στην Αθήνα τον άνθρωπό του για τα ενεργειακά Αμος Χοχστάιν (αριστερά στη φωτογραφία)για να παρουσιάσει στην κυβέρνηση τις αμερικανικές προτάσεις περί τα ενεργειακά. Αυτός είναι ο διπλωματικός τρόπος της Ουάσιγκτον να πει το δικό της «φοβού τους Ρώσους και δώρα φέροντας».
Δεν ξέρω πόσο διπλωματικά τα είπε ο Χοχστάιν στον Νίκο Κοτζιά στη χθεσινή τους συνάντηση, με παρόντα τον αμερικανό πρεσβευτή Ντέιβιντ Πιρς, που κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Αν κρίνω όμως από τις δηλώσεις που έκανε βγαίνοντας ο Αμερικανός, ένα ήταν το μήνυμα, και αυτό συνίσταται στη γνωστή αμερικανική θέση περί απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Με απλά λόγια, προσοχή στον Πούτιν!
Τον τσάτισε ο Λαφαζάνης
Από την πλευρά του, πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης βγήκε με ένα μεγάλο χαμόγελο ικανοποίησης από τη συνάντηση με τον απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μιλώντας σε πηγαδάκια δημοσιογράφων είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι ΗΠΑ είναι «πυρ και μανία» με το έργο του ρωσικού αγωγού Turkish Stream στο οποίο θέλει να συμμετάσχει η Ελλάδα και αντιδρούν έντονα στο σχέδιο.
Ευδιάθετος όμως φαινόταν και ο Χοχστάιν. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του με τον Λαφαζάνη, για τον ρωσικό αγωγό απάντησε με νόημα: «Συζητώ μόνο για υπαρκτά ενεργειακά σχέδια, όπως ο Νότιος Διάδρομος».
Χωρίς άλλες δηλώσεις, παρά με την παρατήρηση ότι «με τον έλληνα υπουργό συμφωνούμε σε περισσότερα από όσα διαφωνούμε», νομίζω ότι έκανε σαφές πως η αμερικανική διπλωματία εκτιμά ως ανέφικτο τον συγκεκριμένο αγωγό, άσχετα από το επίπεδο συνεννοήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για το συγκεκριμένο θέμα.
Το καλύτερο όμως οι Αμερικανοί το φύλαγαν για το τέλος. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνεται ότι ο ρωσικός αγωγός δεν θα αυξήσει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, πιθανώς να απασχολήσει τις ευρωπαϊκές Αρχές Ανταγωνισμού και, το κυριότερο, δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από