Οσο η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων βαθαίνει μπαίνοντας για τα καλά στα ζητήματα – αγκάθια που χωρίζουν τις δύο πλευρές τόσο η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, μέσω των μελών της που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την τροπή των διαπραγματεύσεων και για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί έντιμος συμβιβασμός ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές.

Η βασική εκτίμηση που εκφράζει ο ηγετικός πυρήνας της Πλατφόρμας είναι ότι το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν στο μυαλό τους μια αμοιβαίως επωφελή λύση αλλά την πλήρη συνθηκολόγηση της ελληνικής πλευράς, που υπό την πίεση της οικονομικής ασφυξίας θα αναγκαστεί να αφήσει στην άκρη το προεκλογικό της πρόγραμμα ακολουθώντας τις εντολές που θα έρχονται από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, τα κορυφαία στελέχη της δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο ρήξης με τους δανειστές, σε περίπτωση κατά την οποία η διαπραγμάτευση τελματώσει και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα αχτίδα συμφωνίας. Επίσης, δεν σταματούν να υποστηρίζουν ότι η χώρα θα μπορούσε να προχωρήσει σε έναν διαφορετικό αναπτυξιακό και γεωπολιτικό δρόμο μακριά από την αγκαλιά των Ευρωπαίων, δείχνοντας ουσιαστικά προς τη Μόσχα και το Πεκίνο. Τέτοιου είδους απόψεις εκφράζονται τόσο στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις σε μέσα ενημέρωσης.

Η τοποθέτηση στην οποία προέβη ο ηγέτης της εσωκομματικής μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Εκεί ο Λαφαζάνης φέρεται να ζήτησε την άμεση επεξεργασία ενός Plan B’, που θα περιλαμβάνει και λύσεις εκτός ευρωζώνης. Λίγες ημέρες αργότερα και ακριβώς για το ίδιο ζήτημα, ακολούθησαν η δημόσια παρέμβαση μέσω άρθρου του βουλευτή Στάθη Λεουτσάκου, που θεωρείται ο οργανωτικός εγκέφαλος της Πλατφόρμας, όπως και μπαράζ συνεντεύξεων και άρθρων του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Τα προαναφερόμενα αρκετοί προεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ τα εξέλαβαν ως συντεταγμένη προσπάθεια πίεσης προς την κυβέρνηση από τη μεριά της μειοψηφίας.

Ορισμένοι μάλιστα θεώρησαν μια δήλωση του Λαφαζάνη, στην «Καθημερινή της Κυριακής», ενδεικτική των προθέσεων για τη στάση που αναμένεται να κρατήσει το επόμενο διάστημα η μειοψηφία. Εκεί υποστήριξε πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο ξένο και αποτροπιαστικό για μένα από το δόγμα «η εξουσία για την εξουσία»». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση (…) δεν είναι για μας αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο και μέσο για να αλλάξουμε θετικά την κοινωνία. Αν δεν μπορούμε να το πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη».

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά ανησυχεί από την έντονη κινητικότητα που παρουσιάζει η μειοψηφία. Οπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των κυβερνητικών οργάνων οι τέσσερις υπουργοί της Πλατφόρμας (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Χουντής, Ησυχος) δεν διαφοροποιούνται από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Μάλιστα πολύ ευαίσθητα θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και το Ασφαλιστικό βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των λαφαζανικών υπουργών.