Αποκλείεται να βρεθήκατε στην Αγγλία και να μην έχετε δοκιμάσει το παραδοσιακό φαστ φουντ της χώρας, δηλαδή, τηγανητό ψάρι και πατάτες. Αυτή η συνταγή είναι της γιαγιάς μιας φίλης μου από το Μπράιτον. Μας το μαγείρευε με φρέσκια γλώσσα ή πέρκα, γίνεται, όμως, εξίσου νόστιμο και με φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου.

Υλικά

4 κομμάτια μπακαλιάρου

ελαιόλαδο για τηγάνισμα

180 γρ αλεύρι για το κουρκούτι και λίγο ακόμη για αλεύρωμα

1κ.τ.γλ μαγειρική σόδα

αλατοπίπερο

1 κουτάκι παγωμένη μπύρα

½ λεμόνι, χυμός

1 κιλό πατάτες για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Τις κόβουμε σε μπαστουνάκια, τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε πολύ καλά. Τις ρίχνουμε σε καυτό λάδι και τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε να στραγγίξουν.

Εντωμεταξύ ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε ένα δίσκο. Αλευρώνουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού και τα αφήνουμε μέσα στο αλεύρι μέχρι να ετοιμάσουμε το κουρκούτι.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλατοπίπερο και ρίχνουμε σιγά σιγά κρύα μπύρα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί ένα εντελώς λείο κουρκούτι μέτριας πυκνότητας. (Εννοείται ότι πίνουμε όση μπύρα περισσέψει, J) Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού ή λίγο ξύδι και ανακατεύουμε πάλι καλά.

Πιάνουμε ένα κομμάτι ψαριού, τινάζουμε καλά το αλεύρι, βουτάμε στο κουρκούτι και το ρίχνουμε αμέσως σε καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για περίπου 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος του ψαριού), το βγάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε χλιαρό φούρνο για να διατηρηθεί ζεστό μέχρι να τελειώσουμε το τηγάνισμα.

Ζεσταίνουμε πάλι το λάδι που είχαμε τηγανίσει τις πατάτες και τις ξανατηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να γίνουν τραγανές.

Σερβίρισμα

Για να διατηρηθεί η παράδοση -αφού είναι φαγητό του δρόμου- σερβίρουμε ψάρι και πατάτες μέσα σε χωνάκια από λαδόχαρτο και εφημερίδα, ραντίζοντας (προαιρετικά) με μερικές σταγόνες ξύδι και συνοδεύουμε με μαγιονέζα στην οποία έχουμε προσθέσει λίγη μουστάρδα, ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί, κάπαρη, εστραγκόν, σχοινόπρασο και μαϊντανό.

Και τι πίνουμε; Μα φυσικά κρύα μπύρα.