Είναι αδιάβροχα, μειώνουν τις ακτίνες UV, στεγνώνουν γρήγορα αλλά κυρίως κρατούν τον ήλιο μακριά από τα μάτια σας. Τα τεχνικά καλοκαιρινά καπέλα έχουν όλες τις προδιαγραφές που χρειάζεται ένας δρομέας για να ευχαριστηθεί την προπόνηση ή τον αγώνα του, χωρίς να τον απασχολεί η διαρκής έκθεση στον ήλιο. Είναι απαραίτητα όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, καθώς προφυλάσσουν το κεφάλι, τα μάτια, το δέρμα του προσώπου και τα αφτιά.

Τα προηγμένα υλικά εξασφαλίζουν άνεση, συγκρατούν τον ιδρώτα και στεγνώνουν γρήγορα. Με δίχτυ στο πίσω μέρος, ανοιχτά από πάνω τα λεγόμενα visor, με ύφασμα που καλύπτει τον σβέρκο και τα αφτιά για όσους νιώθουν έτοιμοι για πολλά χιλιόμετρα, οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα θα βρείτε εκείνη που σας ταιριάζει. Ωστόσο ένα πλατύγυρο καπέλο σε στυλ Γεωργίας Βασιλειάδου ως θεία από το Σικάγο είναι μάλλον έξω από τη λίστα σας. Το ίδιο και οποιοδήποτε άλλο καπέλο όπως ο παναμάς (Panama hat) που είναι από μαλακό χόρτο του Ισημερινού ή από υλικά όπως ψάθα, μπαμπού, δέρμα κ.ά. Αυτά είναι ιδανικά για την πόλη ή την παραλία, όχι όμως και για τρέξιμο.

Η τριβή αυτών των υλικών πάνω στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Για τη δική σας άνεση αλλά και προστασία, καθώς ο ήλιος δεν είναι πάντα φίλος μας, φροντίστε να διαλέξετε ένα καπέλο που «φωνάζει» ότι είναι αθλητικό, αλλά πληροί και τις ανάλογες αθλητικές προϋποθέσεις. Τα καπέλα με γείσο ή του μπέιζμπολ δίνουν αθλητικό στυλ, έγιναν μόδα από τους ράπερ και φοριούνται σε κάθε αθλητική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να ακολουθείτε το τρίπτυχο καπέλο – αντηλιακό – νερό και αποφεύγετε να τρέχετε ντάλα μεσημέρι!

Με το δικό του μικροκλίμα

Το καπέλο της Mizuno διαθέτει τεχνολογία DryLite, η οποία ρυθμίζει την υγρασία κρατώντας το κεφάλι δροσερό, χωρίς να ιδρώνει. Δημιουργεί ένα ευχάριστο μικροκλίμα που ενισχύει την άνεση και κατ’ επέκταση τις επιδόσεις του δρομέα. Προτεινόμενη λιανική τιμή €20, Mizuno (τηλ. 210-6855.220).

Στεγνό και άνετο

Ελαφρύ αγωνιστικό καπέλο

Headsweats από υλικό Coolmax που διώχνει γρήγορα την υγρασία για αυξημένη άνεση και επιδόσεις.

Το κάτω μέρος του γείσου είναι μαύρο για να μειώνονται οι αντανακλάσεις από τον ήλιο. € 23, www.new-life.com.gr (τηλ. 210-9689.942).

Μαλακό και δροσερό

Το καπέλο Girl Tracker της εταιρείας Superdry είναι από μαλακό ύφασμα σε γκρι χρώμα και έχει δίχτυ στο πίσω μέρος για να σας κρατάει δροσερούς. €30, Shop and Trade (τηλ. 210-3408.400)

Κόντρα στον ήλιο

Καθώς τρέχετε, αυτό το ελαφρύ καπέλο δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο σας, καθώς αποτρέπει την αντηλιά, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε στη διαδρομή μπροστά σας. € 15, Asics (τηλ. 210-9870.970).

Με σωστή αναπνοή

Με την αδιάβροχη μεμβράνη ClimaPro™ που αναπνέει, αυτό το καπέλο της Salomon σάς κρατά στεγνό και άνετο, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. €28, Terra Mare (τηλ. 210-4226.213).

Προσαρμόζεται εύκολα

Το καπέλο Jelly Visor Navy της εταιρείας Superdry, με λάστιχο στο πίσω μέρος του κεφαλιού που προσαρμόζεται ανάλογα. Διαθέτει ύφασμα στο εσωτερικό που απορροφά τον ιδρώτα, €20, Shop and Trade (τηλ. 210-3408.400).

Για δρομείς της… ερήμου

Το καπέλο της Salomon έχει τεχνολογία ClimaWIND™ Teflon® Taffeta, για απόλυτη προστασία τις ώρες που ο ήλιος καίει. Φορέστε το αν θέλετε να κλέψετε λίγη από την αύρα των δρομέων της ερήμου. €25, Alpamayo Pro (τηλ. 210-3627.032).