Αν και θεωρείται κλασσικό γαλλικό πιάτο από την περιοχή της Λωρραίνης, στην πραγματικότητα έχει καταγωγή γερμανική με ρίζες που φθάνουν στο Μεσαίωνα. Είναι μια ανοικτή τάρτα, πλούσια και κρεμώδης με μπέικον, τυρί, αυγά, γάλα, κρέμα και λαχανικά.

Υλικά

Για τη ζύμη

250 γρ αλεύρι

1 πρέζα αλάτι

150 γρ βούτυρο

60 ml νερό (περίπου)

Για τη γέμιση

300 γρ διάφορα τυριά τριμμένα (γραβιέρα, μυζήθρα, φέτα)

4-5 λιαστές ντομάτες

300 γρ μπρόκολο

200 γρ μπέικον

4 αυγά

200 ml γάλα

200 ml κρέμα γάλακτος

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη ζύμη κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Το τρίβουμε μέχρι να γίνει σαν μαλακά ψίχουλα. Προσθέτουμε κρύο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουρηθεί μια σφιχτή ζύμη. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για μισή ώρα.

Εντωμεταξύ ψιλοκόβουμε το μπέικον και το βάζουμε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Πλένουμε και κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και τις ντομάτες σε φέτες.

Απλώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη στρώνουμε σε στρογγυλή φόρμα καλά βουτυρωμένη και τη βάζουμε πάλι στο ψυγείο.

Απλώνουμε στην επιφάνεια της τάρτας ένα κομμάτι λαδόχαρτο και τη γεμίζουμε με ρύζι. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, πετάμε το ρύζι και το λαδόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια της τάρτας το τριμμένο τυρί, το μπέικον, τις λιαστές ντομάτες και τα μπουκετάκια του μπρόκολου.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα και αλατοπιπερώνουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και κόβουμε τις άκρες της ζύμης. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να πήξει και να ροδίσει η επιφάνειά της.

Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια

Τιπς

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα φύλλο έτοιμης ζύμης σφολιάτας

Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το μπρόκολο και τις λιαστές ντομάτες με οποιαδήποτε άλλα λαχανικά