Εάν επρόκειτο περί παραστάσεως, είναι βέβαιο ότι η ομιλία του Αλέξη Μητρόπουλου στη Βουλή προχθές το βράδυ θα μπορούσε ισάξια να σταθεί απέναντι σε άλλες θεατρικές ερμηνείες, ώστε να διεκδικήσει κάποιο από τα απονεμόμενα κατ’ έτος θεατρικά βραβεία. Αλλά δεν ήταν.

Ο άνθρωπος προσπάθησε, υποδυόμενος το θύμα μιας σκοτεινής συνωμοσίας, να συγκινήσει με δάκρυα στα μάτια το ακροατήριό του, προκειμένου να πείσει όχι ότι δεν φοροδιέφυγε, ούτε πως δεν οφείλει να πληρώσει, αλλά το εκπληκτικό, ότι αυτά για τα οποία κατηγορείται έχουν παραγραφεί!

Επικαλέστηκε μάλιστα για την παραγραφή και απόφαση δικαστηρίου, χωρίς να διευκρινίζει σαφώς ποιου δικαστηρίου, ποιας ημερομηνίας κ.λπ.

Επειδή προφανώς του διαφεύγει (δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο) επιθυμώ να βοηθήσω την ασθενή μνήμη του, αναφέροντας ότι έχω στη διάθεσή του την υπ’ αριθμόν 677/2015 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε προσφάτως.

Το δικαστήριο αποτελούμενο από τον πρόεδρο Εφετών Μ. Μηναδάκη και τις εφέτες Κ. Μεσαριτάκη (εισηγήτρια) και Κ. Κλουτσινιώτη, έπειτα από δημόσια συνεδρίαση στις 8/10/14, έκρινε ότι ο ισχυρισμός του περί παραγραφής «είναι απορριπτέος ως αβάσιμος» (σελίδα 23 της απόφασης), διότι –όπως αναφέρεται –για την περίπτωσή του «συνέτρεχε περίπτωση εφαρμογής ειδικής προθεσμίας παραγραφής και όχι η γενική παραγραφή της πενταετίας» όπως εκείνος ισχυριζόταν (σελίδα 24 της απόφασης).

Η απόφαση του δικαστηρίου μάλιστα αναφέρει ότι το ποσό των 750.000 δολαρίων που εκείνος διατείνεται ότι εισήγαγε στην Ελλάδα με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη «από τα υπάρχοντα στον φάκελό του έγγραφα στοιχεία δεν προέκυψε ότι υπήρχε σε τραπεζικό λογαριασμό στις 4/8/2004 που άρχισε η ισχύς του άρθρου 38 ν. 3256/2004». Επίσης, ότι σε κανένα από τα έγγραφα που προσκόμισε και ελέγχθηκαν από τους δικαστές «δεν αναγραφόταν αριθμός λογαριασμού, ώστε να μην μπορεί να διαπιστωθεί αν ανήκε στον προσφεύγοντα (Μητρόπουλο)».

Για τον λόγο αυτό το δικαστήριο όρισε δικάσιμο για τις 17 Ιουνίου 2015 απαιτώντας από τον Μητρόπουλο να προσκομίσει στοιχεία από τις τράπεζες στις οποίες υποτίθεται ότι είχε κατατεθεί το εν λόγω ποσό των 750.000 δολαρίων, από τα οποία στοιχεία να προκύπτει η ημερομηνία κατάθεσης, το ακριβές ύψος της κάθε κατάθεσης κ.λπ.

Ποιος άλλος γιόρταζε χθες;

Αν σας ρωτούσε κάποιος ποιο μέλος της κυβέρνησης γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής, πού θα πήγαινε το μυαλό σας; Εμένα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μπορεί να μην είναι μέλος της κυβέρνησης, αλλά ας μην κολλάμε σε αυτό. Δεν κολλάει η ίδια άλλωστε.

Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη καμιά εικοσαριά δημοσιογράφων που πήγαμε χθες σε ραντεβού γνωριμίας με τον υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς όταν μπήκε ο Παναγιώτης Νικολούδης με δυο κουτιά γλυκά για τη γιορτή του. Σοκ πρώτο, αλλά χρόνια του πολλά. Με Μανιάτη Παναγιώτη που γιορτάζει της Ζωοδόχου δεν τα βάζεις.

Το δεύτερο σοκ ήρθε λίγο αργότερα, όταν μας είπε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής το έχουμε λύσει. Πλάκα μάς κάνεις, σκέφτηκα από μέσα μου. Οταν το εξήγησε βέβαια, διαπίστωσα πως μάλλον έχει δίκιο. Τους φοροφυγάδες είπε τους βρίσκουμε, λεφτά δεν βλέπουμε στα ταμεία. 5.500 βρήκε μόνος του από τη λίστα Νικολούδη, με 7 δισ. ευρώ κρυμμένα εισοδήματα. Πόσα εισπράχθηκαν από αυτά; «Λιγότερα από ελάχιστα».

Το «προσκύνημα» του Προέδρου

Οι καραμανλικοί είναι εδώ και κινητοποιούνται –με κάθε ευκαιρία. Το επισημαίνω επειδή για την ενεργοποίηση εκμεταλλεύονται και το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νωρίς αύριο το πρωί ο Προκόπης Παυλόπουλος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και από εκεί θα αναχωρήσει οδικώς για τις Σέρρες, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Είναι η ευκαιρία που αναζητούσε για ένα «προσκύνημα» στην πατρογονική εστία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Πρώτη Σερρών. Συνοδεία, βεβαίως, της πυρηνικής ομάδας των καραμανλικών, που περιλαμβάνει Πέτρο Μολυβιάτη και Αχιλλέα Καραμανλή.

Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή
Μπορεί η προγραμματισμένη ανάβαση του Αντώνη Σαμαρά στις Σκουριές να μην έγινε ποτέ. Ομως ο Σαμαράς όχι μόνο δεν ξέχασε το θέμα, αλλά βάλθηκε να συριζοποιήσει τα στελέχη της ΝΔ. Με απλά λόγια, να τους κάνει ακτιβιστές! Το λέω επειδή στην προχθεσινή πορεία των μεταλλωρύχων στο κέντρο της Αθήνας εθεάθη ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, πλαισιωμένος από βουλευτές του κόμματος. Τι να πω. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή.

Σε ρόλο μεσολαβητή

Στην κινητοποίηση των καραμανλικών θα μπορούσε να ενταχθεί και το πρόγραμμα των μεταπασχαλινών επαφών του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Στη Θεσσαλονίκη ο δειπνοσοφιστής Ευριπίδης μοιράστηκε –στο ίδιο τραπέζι –τις αγωνίες του για τη ΝΔ με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι εξελίξεις μπορεί να δρομολογηθούν από τη συνάντηση που είχε στη Λάρισα με τον Χρήστο Ζώη –ο οποίος αναζητεί όχημα επιστροφής στην κεντρική πολιτική σκηνή.