Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως γνωστόν ήταν επί 16 χρόνια στέλεχος της KGB, από την οποία αποχώρησε το 1991 με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Εχει περάσει από όλα τα σεμινάρια της περιβόητης υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων και εκείνα της εξωλεκτικής επικοινωνίας, δηλαδή πώς να επιβάλλεσαι στον συνομιλητή σου με τη στάση του σώματος.

Τα όσα έμαθε εκεί τα εφαρμόζει πάντα στις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα ή η Ανγκελα Μέρκελ: όταν σφίγγει το χέρι, φροντίζει η δική του παλάμη να είναι από πάνω, κάθεται πάντα ευθυτενής, κοιτά περιστασιακά τον συνομιλητή του.

Ολα αυτά φαίνεται να τα άφησε στην άκρη για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ηταν μια από τις ελάχιστες φορές, λένε οι γνωρίζοντες, που κοιτούσε επί τόση ώρα στα μάτια έναν ξένον ηγέτη χωρίς να στρέψει το βλέμμα του στον χώρο, αφέθηκε να κάτσει πιο βαθιά στην πολυθρόνα του κι έδειχνε χαλαρός. Μάλλον είχε ενδιαφέρον να διαπιστώσει «τι μέρος του λόγου» είναι ο επισκέπτης του. Και άφησε στην μπάντα για λίγο τα παλιά τερτίπια επιβολής.