Oι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά Ιωαννίνων έφτιαξαν ένα φιλμ animation θέλοντας να θίξουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση και τις συνέπειες που έχουν στη χλωρίδα και την πανίδα. Το διάρκειας 7 λεπτών και 8 δευτερολέπτων ταινιάκι τους (stop-motion) με τίτλο «Το άρωμα των λουλουδιών» όχι μόνο έστειλε μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά κατέκτησε και το 1ο Βραβείο (βραβείο καλύτερου animation) στην κατηγορία animation στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους.

Πρόκειται για τον Διαγωνισμό που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τη ΝΕΡΙΤ. Στη φετινή διοργάνωση κατατέθηκαν συνολικά 244 ταινίες μικρού μήκους.

Ως σενάριο για το animation οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου χρησιμοποίησαν το βιβλίο της Αναστασίας Περιστεράκη – Ψυχογιού, «Το άρωμα των λουλουδιών».

Ήρωες είναι τα πουλιά που αναλαμβάνουν να…«συνετίσουν» τις καμινάδες των εργοστασίων προσφέροντας τους το άρωμα των λουλουδιών. «Για να μπορώ γλυκά να κελαηδώ, να πίνω πεντακάθαρο νερό και τα λουλούδια παντού να ανθίζουν και όλη τη γη μας απ’ άκρη σ’ άκρη να στολίζουν» όπως τονίζουν στο τραγούδι τους που υπάρχει στο φιλμ.

Σημειώνεται ότι οι φωνές που ακούγονται στην ταινία είναι βέβαια των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά.

Το Δημοτικό Σχολείο διακρίθηκε μάλιστα σε ακόμη μία κατηγορία του Διαγωνισμού, αυτή της πρωτότυπης μουσικής, κατακτώντας το τρίτο βραβείο.