Project Syndicate

Το σχέδιο εργασίας που παρουσίασε για το 2015 ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ έδειξε τη στροφή της χώρας σε νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Το μοντέλο στο οποίο βασίζεται δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη οικονομική πορεία της Κίνας.

Οι ηγέτες της Κίνας στηρίζουν την υιοθέτηση πιο διατηρήσιμων μοντέλων ανάπτυξης. Το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τον στόχο για έλλειμμα από 1,8% το 2014 στο 2,7% για το 2015. Την ίδια στιγμή η κεντρική τράπεζα παρέχει νομισματική στήριξη μειώνοντας τα επιτόκια και βοηθώντας τις τράπεζες.

Βέβαια δεν είναι όλοι αισιόδοξοι καθώς αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υιοθέτηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Για να αντιμετωπιστούν τυχόν αρνητικές εξελίξεις, η Κίνα πρέπει να κοιτάξει πιο πέρα από την οικονομική ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αυξήσουν και τη συμμετοχικότητα, να βοηθήσουν το περιβάλλον, να αυξήσουν την καινοτομία και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν οι ηγέτες της Κίνας. Η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να βοηθήσει εκτός από τη βιομηχανία και τις δυνάμεις της αγοράς ώστε αυτές να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο για να αυξηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει ακόμη να μεριμνήσει ώστε να υιοθετηθούν αποτελεσματικές διαδικασίες χρεοκοπίας για δανειζομένους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Η Κίνα έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες. Τώρα θα πρέπει να το επαναλάβει, διασφαλίζοντας ότι η νέα οικονομική προσπάθεια θα είναι όσο το δυνατόν πιο διατηρήσιμη, περιλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η αποτυχία μπορεί να είναι η μητέρα της επιτυχίας, αλλά αυτό ισχύει μόνο αν κάποιος κάνει προσπάθεια να μάθει από αυτήν.

Ο Αντριου Σενγκ είναι μέλος του Fung Global Institute και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ.

Ο Σιάο Τζενγκ είναι διευθυντής Ερευνών στο Fung Global Institute.