Στη Δανία όλοι χαίρονται το ποδήλατο. Ακόμη και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που ζουν σε γηροκομεία και ιδρύματα και οι οποίοι λόγω κινητικών δυσκολιών δεν μπορούν ν’ ανέβουν στο ποδήλατο.

Εθελοντές αναλαμβάνουν να τους κάνουν βόλτα στην πόλη σε ειδικά τρίκυκλα ποδήλατα. Ο εθελοντής είναι στο πετάλι, και μπροστά οι ηλικιωμένοι στο ειδικό καλάθι. Ναι, συμβαίνει. Οι Δανοί σε ό,τι αφορά το ποδήλατο είναι πολύ μπροστά αλλά όπως φαίνεται δεν σταματούν εκεί. Πάνε ακόμη πιο πέρα. Μπράβο τους! Μία πρωτοβουλία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης τόσο μα τόσο απλή.

Πρόκειται για μία κίνηση (Cycling Without Age – Cycling Uden Alder) που ξεκίνησε το 2012 από τον Όλε Κάσοου. Αρχικά ο Όλε πρόσφερε βόλτες με ένα τρίκυκλο ποδήλατο στους ηλικιωμένους ενός γηροκομείου. Έπειτα ήρθε σε επαφή με έναν κοινωνικό λειτουργό του Δήμου της Κοπεγχάγης και η ιδέα του πήρε τη μορφή ενός πρωτοποριακού πρότζεκτ που επεκτάθηκε σε όλες τις γειτονιές της Δανίας και της Νορβηγίας.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που ζουν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων

χαίρονται ξανά το ποδήλατο και τη ζωή στην πόλη χάρη στο πρόγραμμα

Cycling Without Age (Φωτό: Cycling Without Age)

Έτσι, σήμερα περισσότεροι από 40 Δήμοι στη Δανία προσφέρουν το πρόγραμμα Cycling Without Age χρησιμοποιώντας 150 τρίκυκλα ποδήλατα. Στους 600 φτάνουν οι εθελοντές που βοηθούν τους ηλικιωμένους να χαρούν τον καθαρό αέρα και να έρθουν σε επαφή με την κοινωνία πάνω στο ποδήλατο. Να ζήσουν και πάλι την πόλη τους, όπως παλιά.

Πάρτε μία γεύση από το Cycling Without Age παρακολουθώντας το βιντεάκι στην κεντρική φωτογραφία.

Το πρότζεκτ Cycling Without Age μπορεί να υλοποιηθεί και σ’ άλλες χώρες. Γι’ αυτό όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους Δανούς για περισσότερες πληροφορίες και τον τρόπο υλοποίησης.

40 Δήμοι στη Δανία προσφέρουν το πρόγραμμα Cycling Without Age χρησιμοποιώντας

150 τρίκυκλα ποδήλατα. Οι ηλικιωμένοι βγαίνουν ξανά στην πόλη τους

(Φωτό: Cycling without Age)

Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του πρωτοποριακού προγράμματος στόχος τους είναι να δώσουν την ευκαιρία στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να παραμείνουν ενεργοί. Να αισθανθούν ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και να μην νιώθουν απομονωμένοι μέσα στα ιδρύματα. Επιπλέον, προσθέτουν, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας με τις βόλτες τους πάνω στο ποδήλατο μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία. Μπορούν να πουν ενδιαφέρουσες ιστορίες στους νεώτερους για την πόλη όπου ζούσαν, για τη γειτονιά τους.

To χαμόγελο στα πρόσωπά τους τα λέει όλα (Φωτό: Cycling Without Age)

Τα εκπληκτικά αποτελέσματα:

Όπως τονίζει ο Όλε Κάσοου μετά τις πρώτες βόλτες,

*μερικοί από τους ηλικιωμένους των γηροκομείων άρχισαν να γίνονται πάλι κοινωνικοί. Να μιλούν ξανά.

*Άλλοι ηλικιωμένοι που είχαν άνοια, μετά τις ποδηλατοβόλτες ήταν λιγότερο επιθετικοί.

*Όσο για τους ηλικιωμένους με προβλήματα όρασης ήταν ευτυχισμένοι που χάρη στο ποδήλατο μπορούσαν να χαρούν τόσα πολλά πράγματα όπως να μυρίσουν τα λουλούδια, να ακούσουν τα πουλιά.

Περισσότερα για την κίνηση Cycling Without Age εδώ

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση