Η αγορά συναλλάγματος ζει την πιο έντονη περίοδο από το 2011. Καθώς τα θύματα από την έκρηξη του ελβετικού φράγκου «γλείφουν» τις πληγές τους, η Δανία πολεμά να μην επιτρέψει στην κορόνα να γίνει το επόμενο θύμα του συναλλαγματικού πολέμου που έχει ξεσπάσει. Εχω ξαναδεί αυτό το έργο και ποτέ δεν τελειώνει καλά.

Η Δανία μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα χρεώνει πλέον 0,5% σε όσους θέλουν να έχουν σε αυτήν καταθέσεις σε κορόνες. Η τρίτη μείωση των επιτοκίων σε λιγότερες από δύο εβδομάδες έγινε αφού η τράπεζα δαπάνησε 15 δισ. δολ. σε μια προσπάθεια να εξασθενίσει το νόμισμά της.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μάς θύμισε πρόσφατα ότι τίποτε δεν είναι ιερό στις αγορές, εγκαταλείποντας το άνω όριο του φράγκου στην ισοτιμία με το ευρώ. Από τότε έγινε δύσκολο το να διατηρείται η δανέζικη κορόνα κοντά στη θεμιτή ισοτιμία με το ευρώ.

Οι εκπλήξεις από τις κεντρικές τράπεζες περιλαμβάνουν την ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αρχίσει να παρακολουθεί και τις «διεθνείς εξελίξεις» για τη χάραξη της πολιτικής της.

Η γένεση του συναλλαγματικού πολέμου δείχνει την επιθυμία κάθε χώρας να έχει πιο ασθενές νόμισμα ώστε να απολαμβάνει περισσότερες εξαγωγές και ανάπτυξη. Μέχρι τώρα η Δανία είναι ένα θύμα των πολέμων αυτών –είναι πληγωμένη αλλά εξακολουθεί και βρίσκεται μέσα στη μάχη. Οικονομολόγοι στοιχηματίζουν, ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα χρειαστεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, που ήδη βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα, για να αποφευχθούν κερδοσκοπικές κινήσεις οι οποίες ουσιαστικά θα πλήξουν τους αποταμιευτές της χώρας. Σε κάποιο σημείο η Δανία θα μπορούσε να λάβει την απόφαση ότι η μάχη αυτή δεν αξίζει τον κόπο. © Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg